Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Levenskwaliteit diabetespatiënt verbetert door continu meten glucose

Continu glucose meten verbetert de glucoseregulatie en de kwaliteit van leven en vermindert de ziektelast. Dit blijkt uit een studie door Isala, Diabetesvereniging Nederland (DVN) en zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

De Free Style Libre (FSL) is een sticker met een minuscuul naaldje dat continu de glucosewaarde meet op de bovenarm. Een grote groep mensen met diabetes gebruikte twaalf maanden de FSL. Aan de studie deden 1.365 personen mee met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar. Met name op mentaal gebied rapporteerden de patiënten een verbetering van de kwaliteit van leven. Ook gaven ze aan minder én minder ernstige hypo’s te hebben gehad.

Beter inzicht

Ten minste 80 procent was actiever bezig met het aanpassen van de insulinedosering. 95 procent gaf aan beter inzicht te hebben in de glucoseschommelingen. Bijna twee derde van de deelnemers gaf aan dat hun naasten zich minder zorgen maakten over hun diabetes.

Het door de gebruikers gemelde ziekteverzuimpercentage daalde gedurende het studiejaar van 18,5 tot 7,7 procent, en de diabetes gerelateerde ziekenhuisopnames daalden van 13,7 tot 4,7 procent.

Onderzoek

De BMJ Open Diabetes Research & Care publiceert de uitkomsten van de studie naar de effecten van het gebruik van de FSL.  Het artikel Improved well-being and decreased disease burden after 1-year use of flash glucose monitoring (FLARE-NL4) is online beschikbaar op BMJ Open Diabetes Research & Care. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.