Uit onderzoek blijkt dat nog niet elke patiënt met longkanker terecht kan bij een vast aanspreekpunt. Dit terwijl hier wel behoefte aan is. Om longkankerteams te inspireren om de rol van een vast verpleegkundig aanspreekpunt in te bedden in de praktijk, heeft Longkanker Nederland een witboek ontwikkeld. Hierin staan handvatten, tips en good practices.
Ervaringen opgehaald
Lidia Barberio, directeur Longkanker Nederland: “Via enquêtes onder artsen, verpleegkundigen en patiënten hebben we ervaringen met het vaste verpleegkundig aanspreekpunt opgehaald. Ons doel is om longkankerteams in ziekenhuizen te helpen om een vast verpleegkundig aanspreekpunt in te bedden in de praktijk. Zo kunnen zij gebruikmaken van de ervaringen die in andere ziekenhuizen goed werken.”
Samen beslissen
Een vaste contactpersoon naast de behandelend arts kent de patiënt en zijn zorgpad goed. Hij of zij kan zo vroegtijdig signalen van problemen herkennen en oppakken. En een belangrijke rol spelen in het proces van samen beslissen. Vanaf het moment dat iemand geconfronteerd wordt met de diagnose longkanker, is goede begeleiding op medisch en psychosociaal gebied van groot belang voor goede zorg. Goede informatie en ondersteuning helpt de patiënt regie en grip te houden op het ziektepad en het eigen leven.
Meer informatie hierover is te vinden bij Longkanker Nederland