Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Lymfoedeem na gynaecologische kanker is onderschat probleem’

Ruim 4.800 vrouwen per jaar krijgen in Nederland de diagnose gynaecologische kanker. Tijdens, maar vooral ook na de behandelingen ervaren zij veel klachten, de zogenoemde ‘late gevolgen’. Met name lymfoedeem is een onderschat probleem.

Daarom vraagt Stichting Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker, in de maand van de gynaecologische kanker aandacht voor deze gevolgen.

Lymfoedeem is een opeenhoping van lymfevocht in bijvoorbeeld arm, been, bekken, romp of geslachtsdelen. Het ontstaat als de lymfevaten dit vocht niet goed kunnen afvoeren. Dit kan tijdelijk of voor altijd zijn. Vrouwen die zijn behandeld voor bijvoorbeeld baarmoederhalskanker of schaamlipkanker krijgen last van lymfoedeem in hun buik, benen of in de schaamstreek.

Lijden in stilte

Het wordt genoemd als mogelijk risico, maar over wat het dan echt betekent, wordt vaak niet verder gepraat. De vrouwen lijden daardoor in stilte. Olijf wil meer aandacht voor het effect van lymfoedeem op de kwaliteit van leven. Denk bijvoorbeeld aan pijn, verlies van souplesse, vermoeidheid en concentratieproblemen.

Snel herkennen

Door de oedeem verergeren andere gevolgen vaak ook. Bewegen wordt zwaarder, dus meer vermoeidheid. Minder bewegen en een opgezette buik kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op de darmen. Het is daarom belangrijk dat lymfoedeem snel wordt herkend én dat vrouwen direct naar de juiste therapeut worden verwezen. Want hoe eerder het wordt herkend, hoe groter de kans dat het onder controle kan worden gehouden.

Ervaringsverhaal

Op de site van Olijf staat het verhaal van kankerpatiënte Melanie. Die vertelt hoe lymfoedeem grote invloed heeft op haar kwaliteit van leven.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.