Zorgladder is vanaf eind 2015 het dataplatform voor uitwisseling van Nederlandse PROMs-data. Om de ambitie waar te maken om meer met uitkomstmetingen te doen, participeert Zorgladder ook in dit VBHC-platform. Hartgring: “Er ligt een gezamenlijke ambitie om in 2022 50 procent van de ziektelast in uitkomsten te meten, maar veel is nog los zand. We zullen meer moeten samenwerken.”
Veel klinieken en ziekenhuizen meten al Patient Reported Outcome Measurements (PROMs). Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) heeft in 2015 het initiatief genomen om daar via Zorgladder meer mee te doen, en kreeg daarvoor steun van het Ministerie van VWS.
“Zorgladder is een onafhankelijk platform”, benadrukt Amely Hartgring. “Wij ondersteunen zorgaanbieders die PROMs meten door deze data te bundelen, te analyseren en informatie terug te geven waardoor ze (zorg)processen kunnen verbeteren. Daarom hebben we ook nauw contact met de wetenschappelijke verenigingen.” Maar Zorgladder maakt de zorg ook voor patiënten inzichtelijk. “Zij vullen immers PROM-vragenlijsten in en kunnen met de informatie uit Zorgladder zien hoe hun zorgproces verloopt.”
Gezamenlijke ambitie
“Zorgaanbieders die nog niet meten, kunnen contact opnemen voor ondersteuning bij het starten”, zegt Hartgring. “Iedereen is welkom.” Zorgladder levert de informatiestandaarden voor het aanleveren van PROMs. “Maar voor het leren en verbeteren hebben we natuurlijk wel meerdere aanbieders nodig. Je kunt je niet alleen met jezelf vergelijken.”
De data voor dermatologie (spataderen, eczeem, proctologie), oogheelkunde (staar, refractie), hand-pols chirurgie (carpaal tunnel syndroom) en orthopedie (lage rug hernia, voorste kruisband reconstructie) vallen nu onder de pilot. Zorgladder hoopt dat snel uit te kunnen breiden naar andere specialismen en aandoeningen.
Leren en verbeteren
Wanneer je al wel PROMs meet en je jezelf wilt verbeteren als zorgaanbieder, kun je participeren in Zorgladder. Daarvoor moeten zorgaanbieders soms over een drempel worden geholpen. Hartgring: “Het aanleveren van PROMs is heel spannend, dat snappen wij heel goed. Het is een kijkje in je keuken. Maar het gaat niet om ranglijsten en op welke plaats je staat als zorgaanbieder. Het gaat om samen leren en verbeteren.”
De waarde van Zorgladder en Qruxx is voor zorgaanbieders en patiënten eenvoudig aan te tonen, “want de informatie die Zorgladder oplevert kan direct worden toegepast in de spreekkamer en maakt ‘Samen Beslissen’ mogelijk”. We kijken continu met elkaar hoe we meer waarde kunnen toevoegen voor de patiënt en voor de zorgaanbieder. Dat moet betrouwbaar zijn maar vooral ook gemakkelijk.
Hartgring concludeert: “We moeten het (her)gebruik van PROMs-data zo makkelijk mogelijk maken voor patiënt en arts. De structuren liggen er al. We moeten soms alleen nog over onze eigen schaduw heen stappen.”