Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maasstad sluit waardegedreven zorgcontracten af

Het Maasstad Ziekenhuis heeft met zijn vier grootste verzekeraars, Zilveren Kruis, CZ, VGZ en DSW, een 'waardegedreven' zorgcontract afgesloten. Hierin staat de kwaliteit van zorg centraal. Het uitgangspunt is dat zoveel mogelijk waarde wordt toegevoegd aan de kwaliteit van leven van patiënten, meldt het ziekenhuis.

De contractvorm is bedacht door het Maasstad Ziekenhuis en Zilveren Kruis. Ze zochten naar andere vormen van financiering door de groeiende zorgvraag en het toenemende personeelstekort.

Vaste vergoeding

Met het nieuwe zorgcontract betalen verzekeraars het Maasstad Ziekenhuis een vaste vergoeding, onafhankelijk van het aantal uitgevoerde behandelingen, in plaats van dat het ziekenhuis wordt betaald op basis van het aantal behandelingen dat het uitvoert.

Prestatiebeloning

Daarnaast is er een zogeheten prestatiebeloning afgesproken waarbij de verzekeraars het ziekenhuis belonen voor een bepaalde prestatie. Denk aan een prestatie zoals een betere toegankelijkheid van de zorg, het samen beslissen over de zorg door zorgverlener en patiënt, of een efficiënter zorgproces.

Acute zorg

In 2019 sloot het Maasstad Ziekenhuis een overeenkomstig contract af met de drie grootste verzekeraars voor de acute zorg. Hierdoor is de toegankelijkheid op de spoedeisende hulp volgens het ziekenhuis “aanzienlijk verbeterd en hoeven ambulances bijna nooit meer geweigerd te worden. Een enorme vooruitgang voor toegankelijke zorg voor iedereen.”

Trots

Roland Eising, Senior Manager Inkoop Zilveren Kruis: “Voor onze verzekerden is het belangrijk dat we de zorg toegankelijk en betaalbaar houden. Als we niets doen, wordt de zorg namelijk ontoegankelijk en onbetaalbaar.” De gezamenlijke droom van het Maasstad Ziekenhuis en Zilveren Kruis is de inwoners van Rotterdam-Rijnmond gezond te houden. Peter Langenbach, bestuursvoorzitter Maasstad Ziekenhuis: ”We zijn heel trots op deze afspraak omdat de focus op de kwaliteit van leven van onze patiënten ligt. De zorg wordt hier echt beter van.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.