Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maastricht UMC+ reduceert wachttijd voor bestraling met factor drie

Het Maastricht UMC+ heeft een sneltraject geïntroduceerd dat de wachttijd voor de eerste bestraling bij niet-kleincellige longkanker aanzienlijk verkort. Patiënten hebben daardoor een chemokuur minder nodig en kunnen fitter aan hun bestralingsbehandeling beginnen.

Voorheen duurde het gemiddeld achtenveertig dagen na het eerste bezoek aan de longarts tot de start van de bestraling. Dankzij het sneltraject is deze periode nu teruggebracht tot gemiddeld zestien dagen.

Korter wachten, minder chemo

Bij de behandeling van niet-kleincellige longkanker wordt vaak een combinatie van chemotherapie en bestraling toegepast. In de oude werkwijze ondergingen patiënten eerst drie chemokuren in het Maastricht UMC+, waarna ze naar Maastro werden verwezen voor bestraling. Nu volgen onderzoeken en behandelingen elkaar sneller op en kan de eerste behandeling met chemotherapie worden overgeslagen. Die start nu tegelijkertijd met de bestraling.

Proces herinrichten

De versnelling komt “door herinrichting van het verwijs- en behandelproces”, legt Maud de Rooy, radiotherapeutisch laborant en voortrekker van het sneltraject, uit. De resultaten noemt ze “een resultaat waarop betrokkenen niet hadden durven hopen”. Het afgelopen jaar zijn vijftien patiënten op deze manier behandeld in het Maastricht UMC+.

Mogelijkheden in de regio

Andere ziekenhuizen in de regio hebben zich inmiddels ook gemeld te onderzoeken of zij soortgelijke mogelijkheden binnen hun eigen instelling kunnen toepassen. De Rooy ziet mogelijkheden. “Bij elk ziekenhuis brengen we eerst de processen van beide organisaties in kaart en bespreken we vervolgens waar we zaken beter op elkaar af kunnen stemmen.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.