Voorheen duurde het gemiddeld achtenveertig dagen na het eerste bezoek aan de longarts tot de start van de bestraling. Dankzij het sneltraject is deze periode nu teruggebracht tot gemiddeld zestien dagen.
Korter wachten, minder chemo
Bij de behandeling van niet-kleincellige longkanker wordt vaak een combinatie van chemotherapie en bestraling toegepast. In de oude werkwijze ondergingen patiënten eerst drie chemokuren in het Maastricht UMC+, waarna ze naar Maastro werden verwezen voor bestraling. Nu volgen onderzoeken en behandelingen elkaar sneller op en kan de eerste behandeling met chemotherapie worden overgeslagen. Die start nu tegelijkertijd met de bestraling.
Proces herinrichten
De versnelling komt “door herinrichting van het verwijs- en behandelproces”, legt Maud de Rooy, radiotherapeutisch laborant en voortrekker van het sneltraject, uit. De resultaten noemt ze “een resultaat waarop betrokkenen niet hadden durven hopen”. Het afgelopen jaar zijn vijftien patiënten op deze manier behandeld in het Maastricht UMC+.
Mogelijkheden in de regio
Andere ziekenhuizen in de regio hebben zich inmiddels ook gemeld te onderzoeken of zij soortgelijke mogelijkheden binnen hun eigen instelling kunnen toepassen. De Rooy ziet mogelijkheden. “Bij elk ziekenhuis brengen we eerst de processen van beide organisaties in kaart en bespreken we vervolgens waar we zaken beter op elkaar af kunnen stemmen.”