Validering / kennisdeling

Maken borstfoto minder pijnlijk in ETZ

Het maken van een mammografie wordt door verreweg de meeste vrouwen als pijnlijk ervaren. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg verwacht met een technische aanpassing aan het mammografie-apparaat het comfort flink te kunnen verbeteren.

“Door de montage van een gebogen plaat wordt voortaan tijdens het maken van een röntgenfoto aanzienlijk minder druk op de borst uitgeoefend”, zegt radioloog Alexander Venmans.

Pijnklachten

“Bij circa 70 procent van de vrouwen zorgt het samendrukken van de borst voor pijnklachten. Dit platdrukken is noodzakelijk om eventuele afwijkingen goed in beeld te kunnen brengen. Patiënten zijn echter soms zo angstig voor het maken van een borstfoto dat ze wegblijven. Door de horizontale drukplaat te vervangen door een gebogen variant is het maken van een foto nu echt veel minder belastend. De nieuwe plaat volgt de vorm van de borst, dat verhoogt het comfort zonder dat aan kwaliteit wordt ingeboet”, aldus Venmans.

Deze innovatie, aangeduid als SmartCurve, is geleverd door Hologic, een Amerikaanse producent van medische apparatuur.  De SmartCurve is op twee röntgenapparaten in het ETZ geïnstalleerd.

 

Reacties