Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Martini-Klinik Hamburg kiest voor nieuw systeem uitkomstinformatie

De Martini-Klinik in Hamburg, vermaard om zijn VBHC-aanpak van prostaatkanker, gaat gebruik maken van QuestManager van Philips VitalHealth. Dit is een nieuwe oplossing om uitkomstgegevens te verzamelen en te analyseren.

Philips maakte dit bekend tijdens de HIMSS Europe in Helsinki. Dit is het grootste congres voor zorg-ict in Europa.

Het structureel meten van zorguitkomsten bij patiënten wordt steeds belangrijker, aldus José Strijbos, director Health IT bij Philips, vanaf de beursvloer van HIMSS Europe. “Zo kun je ook na afloop van de behandeling blijven volgen hoe het met de patiënt gaat en daar eventuele vervolgstappen aan verbinden. Zowel klinisch als procesmatig zijn op die manier verbeteringen mogelijk.”

Schoolvoorbeeld VBHC

De Martini-Klinik in Hamburg werkt al jaren op deze manier. De in prostaatkankerzorg gespecialiseerde kliniek geldt als een schoolvoorbeeld van de toepassing van VBHC.

Dit uitte zich de afgelopen jaren vooral in het verbeteren van de kwaliteit van het medisch handelen. Patiënten hebben als gevolg daarvan na een operatie veel minder last van impotentie en continentie dan elders. Bij de Martini-Klinik is het aantal patiënten met incontinentie na een jaar 3,1 procent. In andere Duitse ziekenhuizen zijn deze cijfers vele malen hoger.

Inzetten PROMS

In toenemende mate spelen ook PROMS bij de verbetering van zorg een rol. Het inzetten van deze vragenlijsten bevordert het inzicht in zorguitkomsten. Zo kunnen zorgaanbieders hun processen evalueren en waar nodig bijsturen. Daarnaast leveren PROMs waardevolle data voor onderzoekstrajecten.

QuestManager van Philips VitalHealth levert volgens José Strijbos hierbij veel toegevoegde waarde. “QuestManager is een centrale applicatie voor het geautomatiseerd uitvragen en verwerken van uitkomstenmetingen en klinische registratiedata. Hiermee voorkom je een wildgroei aan vragenlijstsystemen voor verschillende doeleinden. Daarnaast zijn de data beschikbaar voor koppeling met het EPD.”

Shared decision making

Op deze manier kunnen de zorgverleners van de Martini-Klinik in één oogopslag zien waar behandelingen goed werken of dat er zaken aangepast moeten worden. Ook kunnen de uitkomsten worden gebruikt in de spreekkamer voor shared decision making, het maken van behandelbeslissingen in samenspraak met de patiënt.

Detlef Loppow, directeur van de Martini-Klinik, is tevreden over de keuze van het nieuwe systeem. “Met de integratie van QuestManager verwachten we niet alleen efficiëntere processen, maar ook minder hindernissen bij het meten van de uitkomst voor onze patiënten. De resultaten van de patiëntenenquêtes leveren een belangrijke bijdrage aan het verder optimaliseren van de kwaliteit van de behandeling.”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.