Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Martini monitort patiënten met COPD en hartfalen op afstand

Het Martini Ziekenhuis start in samenwerking met FocusCura twee projecten om patiënten met een chronische aandoening op afstand te monitoren en zo ziekenhuisopname te voorkomen.

De patiënten krijgen een tablet in bruikleen waarop ze dagelijks of wekelijks medische informatie over hun aandoening doorgeven aan het ziekenhuis. Stijgen die boven een individueel vastgestelde drempelwaarde, dan neemt het ziekenhuis via beeldbellen contact op met de patiënt. Zo kan in een vroeg stadium bijvoorbeeld medicatie worden aangepast om uiteindelijk ziekenhuisopname te voorkomen. Daarnaast verhoogt het de mate van zelfmanagement, het gevoel van veiligheid en de kwaliteit van leven van patiënten.

Geen substitutie

Het gaat in deze projecten om patiënten die al onder behandeling zijn van het ziekenhuis, niet om het verplaatsen van zorg naar de huisarts. Deze doelmatige zorg is niet alleen goed voor patiënten, het verlaagt ook de kosten van de gezondheidszorg omdat spoedopnames voorkomen worden en minder bezoeken aan de polikliek noodzakelijk zijn.

Meerjarenafspraken

Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis: “Hiermee geven we invulling aan de meerjarenafspraken die we met Menzis en Zilveren Kruis hebben. We hebben daarin vastgelegd initiatieven voor zorg dichtbij de patiënt te ontwikkelen.”

Wetenschappelijk onderzoek

Beide projecten starten met een kleine groep patiënten om zo ervaring op te doen met deze nieuwe manier van werken. In samenwerking met FocusCura vindt er ook wetenschappelijk onderzoek plaats naar de resultaten van de monitoring op afstand.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.