De patiënten krijgen een tablet in bruikleen waarop ze dagelijks of wekelijks medische informatie over hun aandoening doorgeven aan het ziekenhuis. Stijgen die boven een individueel vastgestelde drempelwaarde, dan neemt het ziekenhuis via beeldbellen contact op met de patiënt. Zo kan in een vroeg stadium bijvoorbeeld medicatie worden aangepast om uiteindelijk ziekenhuisopname te voorkomen. Daarnaast verhoogt het de mate van zelfmanagement, het gevoel van veiligheid en de kwaliteit van leven van patiënten.
Geen substitutie
Het gaat in deze projecten om patiënten die al onder behandeling zijn van het ziekenhuis, niet om het verplaatsen van zorg naar de huisarts. Deze doelmatige zorg is niet alleen goed voor patiënten, het verlaagt ook de kosten van de gezondheidszorg omdat spoedopnames voorkomen worden en minder bezoeken aan de polikliek noodzakelijk zijn.
Meerjarenafspraken
Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis: “Hiermee geven we invulling aan de meerjarenafspraken die we met Menzis en Zilveren Kruis hebben. We hebben daarin vastgelegd initiatieven voor zorg dichtbij de patiënt te ontwikkelen.”
Wetenschappelijk onderzoek
Beide projecten starten met een kleine groep patiënten om zo ervaring op te doen met deze nieuwe manier van werken. In samenwerking met FocusCura vindt er ook wetenschappelijk onderzoek plaats naar de resultaten van de monitoring op afstand.