Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medewerkers van Elisabeth-TweeSteden denken mee over patiëntgerichte zorg

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) wil zorg stimuleren die past bij wat patiënten belangrijk vinden en riep daarvoor het programma Gepast Gebruik in het leven. Medewerkers worden aangemoedigd om ideeën in te dienen die bijdragen aan betere zorg.

Het programma richt zich momenteel op vier kernthema’s, is te lezen op de website van de Federatie Medisch Specialisten: leren van andere ziekenhuizen, aan de slag met e-health, bewegen en zorg verplaatsen. Edo Arnoldus, voorzitter medische staf en programmamanager Ellen Reijnders vertellen in een interview met de FMS hoe het programma bijdraagt aan De juiste zorg op de juiste plek.

Gesprek aangaan met patiënt

Arnoldus: “De focus ligt wat ons betreft op kwaliteitsverbetering. Gepast Gebruik vraagt van ons dat we serieus het gesprek aangaan met de patiënt. Dat we goed luisteren naar wat de patiënt wil. Dat kost tijd, maar patiënten waarderen dat enorm. Het leidt niet noodzakelijk tot minder dokters, maar wel tot meer tevredenheid over het behandeltraject.”

Loskomen van gewoontes

Het ziekenhuis wil met het programma loskomen van ingesleten gewoontes en moedigt medewerkers aan om ideeën in te dienen en initiatieven aan te melden bij de werkgroep van het programma Gepast Gebruik. “We houden het bewust laagdrempelig om ruimte te geven aan kansrijke initiatieven. Een uitgebreide businesscase is niet altijd nodig”, zegt Reijnders tegen FMS. “Heb je een goed idee? Ga het uitproberen. Als het werkt, dan ga je door. Werkt het niet, stop er dan mee.”

Initiatieven

Er zijn verschillende initiatieven ontstaan onder het programma. Ze zijn divers van aard: het ene initiatief is gericht op de voorzieningen in het ziekenhuis, een ander is gericht op het verbeteren van communicatie met de patiënt en weer een ander is gericht op de inhoud van zorg.

Eén initiatief zorgde er bijvoorbeeld voor dat jaarlijks 160 patiënten tot vier weken eerder naar huis kunnen, vertelt Arnoldus tegen FMS. Patiënten die langdurig antibiotica via een infuus nodig hebben, kunnen in veel gevallen hun behandeling thuis afmaken. “Er komt dagelijks een verpleegkundige vanuit het ETZ langs om de antibiotica te vervangen. Met apotheken hebben we afspraken gemaakt over het leveren van de medicatie, en met thuiszorgorganisaties over de nazorg.”

Overzicht

In een dashboard zijn de verschillende initiatieven in te zien. Dat dashboard is nog in ontwikkeling, maar biedt een overzicht en maakt inzichtelijk wat een initiatief concreet oplevert, meldt FMS. Reijnders: “Soms zit dat vooral in kwaliteit, bijvoorbeeld in betere patiëntbeoordelingen, en soms zie je ook een kwantitatief effect zoals minder poliklinische consulten of een kortere opname. Maar het is onmogelijk om van elk initiatief apart in kaart te brengen wat het oplevert. Van sommige onderwerpen is uit onderzoek bekend dat ze een gunstig effect hebben op het herstel, en dus op het aantal ligdagen. Goed eten, bijvoorbeeld. Maar dat wil niet zeggen dat we de ligduur in het ziekenhuis direct kunnen koppelen aan ons project Lekker eten voor jou. Je moet breder kijken dan de losse initiatieven.”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.