Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medicatie helpt niet om een delier te voorkomen

Vroegtijdig toedienen van haldol helpt geen delier voorkomen bij ouderen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Edmée Schrijver bij Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Het krijgen van een delier kan vele nadelige gevolgen hebben, zoals een langer verblijf in het ziekenhuis of grotere kans op overlijden. Vandaar dat niet alleen herkenning en behandeling, maar ook het voorkómen van een delier belangrijk is.

Aan het onderzoek van Schrijver deden 242 patiënten met een gemiddeld leeftijd van ruim 83 jaar mee die via de Eerste Hulp bij VUmc werden opgenomen. De eerste week van de ziekenhuisopname kregen ze twee keer per dag een extra tablet:  haldol of een placebo. Vervolgens is gekeken naar het aantal ouderen dat een delier kreeg, maar ook naar bijvoorbeeld het aantal dagen dat iemand in het ziekenhuis lag. Het maakte niet uit of iemand het medicijn of de placebo had gekregen.

Er was geen verschil in het aantal ouderen dat een delier kreeg, of bijvoorbeeld in het aantal dagen dat ze in het ziekenhuis verbleven. De conclusie op basis van dit onderzoek is dat een delier niet voorkomen kan worden door op de eerste dag van de ziekenhuisopname haldol voor te schrijven.

Naar het proefschrift

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.