Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medisch coach mee op artsenbezoek blijkt succes

Op initiatief van de reumatologen van het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom is onderzocht in hoeverre het belangrijk is om patiënten te laten bijstaan door geneeskundestudenten. Dat kan in het voortraject, bij het consult met de arts en bij de evaluatie. Patiënten, artsen en studenten zijn blij met de resultaten hiervan.

De belangrijkste leringen die uit de pilot getrokken kunnen worden, zijn dat patiënten zich na afloop meer bewust zijn van hun ziektebeleving Dit door een betere voorbereiding en het stellen van andere vragen. Daarnaast dat het effect op het dagelijks leven van de patiënt in aanwezigheid van een MedGezel meer aandacht krijgt.

Plezierig

Patiënten ervaren de aanwezigheid van een MedGezel als plezierig. 90 Procent zou er nogmaals gebruik van willen maken en 100 procent zou een MedGezel aanbevelen aan andere patiënten.

Rust en vertrouwen

Ook de studenten die als MedGezel werken, zijn positief. Zij leren om de juiste vragen te stellen en om zich in te leven in de mens achter de patiënt. Dat is erg van belang voor de opleiding tot arts. De reumatologen ervaren de aanwezigheid van een MedGezel als positief. Het geeft rust en vertrouwen aan de arts dat na afloop van het consult hun adviezen nog eens worden besproken met de patiënt.

Samen beslissen

Jack van Steen coördinator van dit MedGezel project en tevens projectleider Samen Beslissen van het Bravis ziekenhuis: “MedGezel past precies in de in de zorgwereld steeds belangrijker wordende samen beslissen stroming. Dit zorgconcept sluit hier naadloos bij aan.”

Lees ook
Zeventig coassistenten aan de slag als medisch coach

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.