Vanaf 2009 moest op het eiland Curaçao de door kostenbeheersing gedreven gezondheidszorg plaatsmaken voor een zorgsysteem dat is gebaseerd op value based health care. Het Sint Elisabeth- ziekenhuis (SEHOS) in Willemstad zou als model dienen voor de brede implementatie van het nieuwe zorgsysteem. Jamiu Busari en Ashley Duits begeleidden dit veranderproces en beschrijven de casus in BMC Research Notes.
Beste papieren
Een duurzame invoering van VBHC vergt sterk leiderschap, stellen de onderzoekers. Volgens hen moeten medische en zorgprofessionals deze leiderschapsrol op zich nemen. Zij beschikken over de beste papieren als het gaat om het realiseren van patiëntgerichte zorg, samenwerking, kwaliteitsverbetering en kostenbewustzijn.
Om dit voor elkaar te krijgen moeten de competenties van medisch specialisten en het zorgsysteem gewaarborgd zijn. Er moet dus extra aandacht zijn voor de verbetering van de kwaliteit van de klinische praktijkvoering, de medische opleiding en continuing medical education (CME). Dit kan met competentiegericht medisch onderwijs. Daarnaast moet er een instituut komen dat de kwaliteit van het zorgonderwijs waarborgt en zorginstellingen en onderwijsinstituten op het eiland daarbij ondersteunt.
Geschikt
Het model van een door medisch onderwijs gedreven hervorming van de gezondheidszorg in een ontwikkelingsland wordt momenteel geïmplementeerd in het SEHOS. Volgens de auteurs lijkt het model geschikt voor gebruik in vergelijkbare kleine gemeenschappen met weinig middelen.