Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medisch onderwijs heeft sleutelrol bij invoering VBHC op Curaçao.

Voor een duurzame invoering van het value based healthcare-systeem in een omgeving met weinig financiële middelen, zijn competente zorgprofessionals en een kwalitatief goed zorgsysteem onontbeerlijk. Competentiegericht medisch onderwijs speelt daarbij een belangrijke rol. Dat blijkt uit een casestudie op Curaçao.

Vanaf 2009 moest op het eiland Curaçao de door kostenbeheersing gedreven gezondheidszorg plaatsmaken voor een zorgsysteem dat is gebaseerd op value based health care. Het Sint Elisabeth- ziekenhuis (SEHOS) in Willemstad zou als model dienen voor de brede implementatie van het nieuwe zorgsysteem. Jamiu Busari en Ashley Duits begeleidden dit veranderproces en beschrijven de casus in BMC Research Notes.

Beste papieren

Een duurzame invoering van VBHC vergt sterk leiderschap, stellen de onderzoekers. Volgens hen moeten medische en zorgprofessionals deze leiderschapsrol op zich nemen. Zij beschikken over de beste papieren als het gaat om het realiseren van patiëntgerichte zorg, samenwerking, kwaliteitsverbetering en kostenbewustzijn.

Om dit voor elkaar te krijgen moeten de competenties van medisch specialisten en het zorgsysteem gewaarborgd zijn. Er moet dus extra aandacht zijn voor de verbetering van de kwaliteit van de klinische praktijkvoering, de medische opleiding en continuing medical education (CME). Dit kan met competentiegericht medisch onderwijs. Daarnaast moet er een instituut komen dat de kwaliteit van het zorgonderwijs waarborgt en zorginstellingen en onderwijsinstituten op het eiland daarbij ondersteunt.

Geschikt

Het model van een door medisch onderwijs gedreven hervorming van de gezondheidszorg in een ontwikkelingsland wordt momenteel geïmplementeerd in het SEHOS. Volgens de auteurs lijkt het model geschikt voor gebruik in vergelijkbare kleine gemeenschappen met weinig middelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.