Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer instrumenten en scholing voor zingeving bij palliatieve zorg

Er komt steeds meer aandacht voor kennis en vaardigheden om de patiënt en zijn of haar naasten centraal te stellen tijdens de palliatieve fase van de zorg. Eind april gaf KWF het startschot voor een landelijk nascholingsprogramma palliatieve zorg bij ongeneeslijke kankerpatiënten. En op 4 mei presenteerde ZonMw instrumenten die helpen bij zingeving en levensvragen in de palliatieve fase. Die zijn gratis toegankelijk via Palliaweb.

Een derde van de patiënten zegt na het slechtnieuwsgesprek ondersteuning van zorgverleners te missen. Ze hebben vooral behoefte aan een vast aanspreekpunt, aandacht voor naasten en adviezen over psychische klachten.

Onvoldoende kennis in opleidingen

Het nascholingsprogramma voor zorgverleners is een initiatief van KWF en Carend, centrum voor palliatieve zorg. KWF investeert in de nascholing omdat de specifieke kennis en vaardigheden nu nog onvoldoende terugkomen in de opleiding van zorgverleners.

400 docenten

Naast het feit dat palliatieve zorg geen standaard onderdeel van MBO-, HBO- en WO-opleidingen is, is er een tekort aan goedgeschoolde docenten met praktijkkennis om zorgverleners te scholen. Daarom investeert KWF in het driejarig educatieprogramma ‘Landelijke basiscursus palliatieve zorg voor patiënten met kanker’, dat onder andere wordt uitgevoerd door Amsterdam UMC en Carend. Het is de bedoeling dat er meer dan vierhonderd docenten komen. Op korte termijn moet 13 procent van de oncologische zorgverleners bijgeschoold zijn.

PLOEG-instrumenten

De ontwikkelde instrumenten die begin mei via Palliaweb beschikbaar zijn gekomen richten zich onder andere op levensvragen of zingevingsvragen die ook in de thuissituatie spelen en op afstemming tussen zorgverleners en geestelijk verzorgers, die specialist zijn op dit gebied. Het gaat om singalerings- en verwijzingstools, een gespreksmodel voor verbetering van samenwerking met de geestelijk verzorger en een werkboek om geestelijke verzorging in de thuissituatie goed te organiseren. De instrumenten zijn ontwikkeld vanuit drie deelprojecten van het Palliatief Landelijk Onderzoek Eerstelijns Geestelijke verzorging (PLOEG), met financiering van het ZonMw-programma ‘Palliantie, meer dan zorg’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.