Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meetlat seniorvriendelijke ziekenhuiszorg bekend

Seniorenorganisatie KBO-PCOB heeft in samenwerking met inhoudsdeskundigen nieuwe kwaliteitsaspecten ontwikkeld voor seniorvriendelijke ziekenhuiszorg. De meetlat met acht kwaliteitsaspecten is deze week naar alle ziekenhuizen gestuurd

De meetlat vormt de basis voor het onderzoek naar het keurmerk Seniorvriendelijk ziekenhuis 2019-2020.

Perspectief

Er zijn volgens KBO-PCOB uiteenlopende kwaliteitsaspecten waar de ziekenhuizen op worden beoordeeld, allemaal opgesteld vanuit het perspectief van senioren. Zoals kennis van medisch specialisten over de ouder wordende mens, goede afstemming van behandeling en onderzoeken en goede nazorg na ontslag uit het ziekenhuis. Directeur Manon Vanderkaa: “Met het keurmerk willen wij ziekenhuizen prikkelen om maatregelen te treffen die ervoor zorgen dat senioren maximaal profijt hebben van ziekenhuisopname en heropnames worden voorkomen.”

Winst

In 2013, 2015 en in 2017 heeft KBO-PCOB in samenwerking met onderzoeksbureau Mediquest het keurmerk uitgereikt aan ziekenhuizen die de zorg en dienstverlening goed afgestemd hebben op de wensen en behoeften van senioren. Vanderkaa ziet dat er vooral nog winst te behalen is op het terrein van één regieverantwoordelijke voor de oudere patiënt en goede overdracht bij ontslag. “Niet voor niets heeft minister Bruins een Taskforce Patiëntveiligheid in het leven geroepen waarbij verbetering van ziekenhuiszorg voor kwetsbare senioren een van de speerpunten is.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.