Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Melvin Samsom: ‘Invoering VBHC bij Karolinska was geen Big Bang’

De invoering van value based healthcare in Karolinska universiteitsziekenhuis in Stockholm was radicaal en grootschalig. Maar het was geen Big Bang, zegt oud-CEO Melvin Samsom in een interview met Zorgvisie

Melvin Samsom, oud-CEO van Karolinksa, gaf vier jaar lang leiding aan de invoering van value based healthcare in Karolinska universiteitsziekenhuis, een van de toonaangevende ziekenhuizen in Europa. De revolutie was ongekend grootschalig en radicaal. Samsom en de Zweedse medische waren ervan overtuigd dat het optimaliseren van zorgpaden niet zou lukken in de bestaande organisatiestructuur. Ze besloten de divisies en vakgroepen op te heffen en de zorg thematisch, met zorgpaden en VBHC, rond de patiënt te organiseren.

Revolutie, nieuwbouw en verhuizen

De VBHC-revolutie ging gepaard met een nieuwbouw, die qua omvang vergelijkbaar was met die van het Erasmus MC, het grootste bouwproject in de Nederlandse zorg. Samsom, die van 2014 tot 2018 CEO was, greep de nieuwbouw aan om de zorg te ontwerpen vanaf nul. Daarbij hanteerde hij drie uitgangspunten. De reis van de patiënt vormt de basis voor de reorganisatie. Rond de zorgpaden werden multidisciplinaire tafels gemaakt, waarbij ook patiënten en wetenschappers aan tafel zitten.

Geen Big Bang

Samsom kreeg kritiek dat het allemaal te veel en te snel was. Op de vraag of het verstandig om de veranderingen in een Big Bang te doen, antwoordt Samsom op Zorgvisie: “Als je in drie jaar verandert, is er geen sprake van een Big Bang. We hebben in 2015 zes maanden pilots gedaan met circa tien zorgpaden. Dan is de vraag of je het helemaal gaat doorvoeren of alleen voor delen van de organisatie. Wij wilden niet te lang blijven hangen in een hybride model, waarin je de oude structuur naast de nieuwe werkwijze hebt. Als je een organisatie echt wilt kantelen, en dat was de opdracht, dan moet je het helemaal doen. Dat gaat alleen als er in de organisatie voldoende draagvlak is. Mensen moeten er de zin van inzien. Dat draagvlak was er. We hebben 700 nieuwe managers aangesteld en voor elke vacature waren er drie kandidaten. De grote veranderingen vonden plaats in 2016 en 2017.”

Lees ook:
Karolinska: VBHC in de praktijk

Zorgvisie is in januari 2019 mee gereisd met een studiereis van adviesbureau Morgens naar Karolinska. Samsom gaat in het uitgebreide interview op Zorgvisie in op het gevoel voor urgentie, omgaan met weerstand en de buitensporige kosten voor externe adviseurs. De komende weken verschijnen op Zorgvisie nog een interview met CEO Annika Tibell en een impressie van het bezoek aan Karolinksa. In Zorgvisie Magazine 04 verschijnt een overzichtsartikel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.