PROMs zijn waardevol om vooral niet-objectieve onderdelen van de gezondheid, zoals pijn of angst, inzichtelijk te maken. Met PROMs wordt in kaart gebracht hoe een behandeling effect heeft op de bredere gezondheid van een patiënt, maar ook bieden de vragenlijsten inzicht in de kwaliteit van zorg. Zorgverzekeraars kunnen de PROMs bijvoorbeeld gebruiken voor inkoopbeleid.
Maar door het bestaan van zoveel van deze vragenlijsten worden PROMs soms onwerkbaar voor patiënt, de behandelaar, de zorginstelling en de IT, vertelt Martijn Oude Voshaar methodoloog uitkomstgerichte zorg Zorginstituut Nederland in een webinar over generieke PROMs van kennisplatform Uitkomstgerichte Zorg.
Interpreteren
Oudere patiënten die meerdere aandoeningen hebben, vinden het moeilijk om steeds een andere lijst in te vullen. Voor behandelaren wordt het steeds moeilijker om de uitkomsten van vragenlijsten te interpreteren door de verschillende uitkomsten. Verder is er steeds meer IT-capaciteit en –budget nodig om alle vragenlijsten te registreren en te beheren. Het ziekenhuis ziet ondertussen de rekening door alle bovenstaande knelpunten oplopen.
Met zogeheten crosswalk-tabellen kunnen zorgverleners nog relatief veel vrijheid hebben in hun keuze voor PROM, maar wordt het wel mogelijk om ze te vergelijken. Die tabellen werken eigenlijk hetzelfde als een thermometer, vertelt Oude Voshaar. “De thermometer kan de temperatuur omzetten van graden Celsius naar graden Fahrenheit.” Op dezelfde manier kan met behulp van een crosswalk-tabel de score van een vragenlijst worden omgezet in een generieke score van PROMs.
Keuzevrijheid
Op die manier kunnen alle PROMs die aan dezelfde meetschaal gekoppeld zijn, met elkaar worden vergeleken. “Daardoor wordt het mogelijk dat zorgverleners dus gewoon meer keuzevrijheid hebben. Ze kunnen kiezen voor de PROM die ze willen zolang die maar gelinkt is aan de onderliggende meetschaal. Dat betekent dat je standaardisatie van uitkomsten kunt bereiken zonder dat je de keuzevrijheid van mensen beperkt.”
Hiermee kan op groepsniveau de uitkomsten van de vragenlijsten worden vergeleken en benchmarks worden ontwikkeld en vergelijken van PROM-data tussen zorgverleners. “Zo kunnen mensen hun eigen vragenlijsten gebruiken en vervolgens worden die scores omgezet naar een standaardscore. Deze methode is ook erg geschikt voor het terugkoppelen van geaggregeerde uitkomstinformatie in het kader van samen beslissen. Maar voor het volgen van patiënten over tijd is het niet aan te bevelen om gebruik te maken van verschillende vragenlijsten omdat het model niet goed rekening houdt met verschillende meetfoutvariaties.”