Uit onderzoek dat MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid in 2020 deed, bleek dat twee derde van de patiënten niet meebeslist in de diagnose en behandeling van hun psychische problemen. Om keuzes voor en informatie over een bepaalde behandeling goed in zicht te krijgen voor cliënten en naasten, ontwikkelde het platform voor psychische gezondheid in de afgelopen jaren keuzekaarten voor verschillende aandoeningen.
Toolkits
In de Toolkits Samen Beslissen staat overzichtelijk wat aanbevolen hulpmiddelen en behandelingen zijn voor verschillende psychische aandoeningen: Angst, ADHD, Persoonlijkheidsstoornissen, Alcoholgebruik, Depressie en Bipolaire stoornissen.
De toolkits kennen dezelfde opbouw: eerst wordt uitgelegd hoe de toolkit gebruikt dient te worden. Vervolgens is een overzichtkaart te vinden waarin de stoornis wordt omschreven. Een stroomschema geeft schematisch weer welke stappen er worden genomen bij passende zorg en ondersteuning.
Keuzekaarten
Het laatste onderdeel van de toolkits bevat de keuzekaarten: hierin worden hulpmiddelen gegeven waarmee een patiënt zoveel mogelijk de eigen situatie kan verbeteren. Er staat bijvoorbeeld waar patiënten terecht kunnen voor extra informatie en hulp, zoals informatieve websites en de patiëntvereniging. De kaarten zijn er voor de thema’s: psychologische behandelingen, behandelingen met medicatie, zelfmanagement en participatie.
De toolkits zijn ontwikkeld door MIND met patiënten en naasten uit hun achterban, professionals en gebaseerd op de zorgstandaarden.