Validering / kennisdeling

Minder intensieve nacontrole bij melanoom vermindert stress bij patiënt

Een minder intensieve nacontrole bij melanoom kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven op korte en langere termijn.

Daarnaast dalen de kosten van de nacontrole van het melanoom aanzienlijk. Dat concluderen Eric Deckers (UMC Groningen) en collega’s op basis van de uitkomsten van de melanoom follow-up studie (MELFO).

Vergelijking

De MELFO-studie vergelijkt twee vormen van nacontrole. Het gaat om de conventionele en een minder intensieve  en aan stadium aangepaste nacontrole. Die vindt drie jaar na diagnose plaats, zo meldt IKNL.nl

In totaal werden 207 patiënten benaderd voor deelname. Hiervan namen er  180 deel aan een patiënt gerapporteerd onderzoek (PROM). Van deze groep werden 93 patiënten gerandomiseerd in een conventionele nacontrole en 87 patiënten in een experimentele, minder intensieve nacontrole.

Passend en veilig

Eric Deckers en collega’s concluderen dat de resultaten van deze studie het idee ondersteunen dat een minder intensieve nacontrole een passend, veilig en kosteneffectief alternatief is ten opzichte van de conventionele nacontrole. Deze wordt geadviseerd in de huidige Nederlandse melanoomrichtlijn.

 

Reacties