Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder longaanvallen door betere samenwerking

Door de gezamenlijke inzet van ziekenhuis, eerste-lijn en e-health is in de regio West-Brabant is het aantal COPD-longaanvallen bij een deel van de patiëntgroep fors teruggelopen.

Na een succesvolle pilot in 2017 met patiënten, het Bravis ziekenhuis en diverse zorgverleners in de regio, is deze week een onderzoek door onderzoekers uit de groep van Prof. Niels Chavannes (LUMC) gestart.

Onder leiding van een team binnen het Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal en Bergen op Zoom, wordt een groep van veertig patiënten een smartwatch aangemeten en krijgen zij en een buddy instructie hoe de EmmaCOPD-tool te gebruiken op de smartphone. Patiënten staan in contact of zijn verbonden met hun huisarts, fysiotherapeut, diëtiste, longverpleegkundige, de thuiszorg, longarts en hun buddy. Deze kunnen meekijken en signalen ontvangen wanneer hulp of ondersteuning nodig is.

Longaanval actieplan COPD

Het Longfonds en de Longalliantie Nederland moedigen het gebruik door patiënten van het longaanval actieplan COPD aan. Dit binnen het UMC Utrecht ontwikkelde papieren hulpmiddel helpt patiënten om eerder een longaanval te herkennen. Eerder ingrijpen betekent meestal een ernstiger longaanval voorkomen. In EmmaCOPD is een digitale workflow (DigiLap) opgenomen, waarbinnen de patiënt de stappen uit het longaanval actieplan met een app doorloopt. Bijkomend voordeel is, dat zorgverleners inzicht krijgen in het ziekteverloop en milde longaanvallen thuis.

Met EmmaCOPD kunnen de zorgverleners in West-Brabant gevalideerde vragenlijsten voor hun patiënt inroosteren. De binnen het UMCG ontwikkelde Clinical COPD Questionnaire en de ziektelastmeter van Maastricht UMC kunnen bijvoorbeeld in een gewenste frequentie op de Emma patiëntenapp uitgevraagd worden. Patiënten hoeven deze lijst niet meer bij ieder consult en elke zorgverlener in te vullen. Aangesloten zorgverleners zien grafisch over de tijd hoe de functionele status van de patiënt zich ontwikkelt.

Ambitieuze doelstellingen

Oscar van Dijk, CEO van Medicine Men, de ontwikkelaar van EmmaCOPD: “Ons doel is om samen met alle partners in de regio het aantal opnames als gevolg van een longaanval sterk terug te brengen. Eerst met een kwart, maar daarna met meer dan de helft. EmmaCOPD gaat meer en steeds effectievere deelinterventies bevatten. Wanneer zorgorganisaties deze zorgtechnologie integreren in hun regionale zorgprocessen liggen nog grotere verbeteringen voor patiënten en de zorgkosten in het verschiet.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.