Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Bruins: ‘Eigen regie maakt zorg even goed én goedkoper’

Ondersteunde zelfzorg de normaalste zaak van de wereld maken. Dat gaan zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties, Nederlands Huisartsen Genootschap, InEen, Nederlandse Diabetes Federatie en MedMij samen doen.

Ze presenteerden hun plannen tijdens Symposium Connect! op 12 december in Nieuwegein. Zo gaan zorgverzekeraars ondersteunde zelfzorg stimuleren in de contractering, gaat NHG e-health en leefstijl een plek geven op Thuisarts.nl, en gaat Medmij verder met de ontwikkeling en toetsing van veilige platforms.

Op die manier maken ze het mogelijk dat iedereen met een chronische aandoening gebruik kan maken van ondersteunde zelfzorg. Dat betekent dat patiënten hun gezondheid managen met ondersteuning van hun zorgverlener, door hun omgeving, door e-health en door  andere hulpmiddelen. Met als doel: een hogere kwaliteit van leven voor patiënten, een lagere werkdruk voor zorgverleners, én duurzaam betaalbare zorg.

Goedgekeurde platformen

De landelijke organisaties borduren verder op wat coöperatie Zelfzorg Ondersteund, een samenwerking tussen patiënten, zorgverleners en -verzekeraars, in de afgelopen zes jaar bereikt heeft. Concreet: meer dan 60 zorggroepen en 1.200 huisartsen en POH’ers zijn inmiddels aan de slag met ondersteunde zelfzorg. En ongeveer 400.000 mensen werken met goedgekeurde platformen voor zelfzorg.

Bovendien is veel geïnvesteerd in kennisvergroting en -verspreiding. Zo is alle wetenschappelijke kennis over zelfmanagement in een meta-analyse bij elkaar gebracht. Uit de maatschappelijke businesscase blijkt dat elke euro die geïnvesteerd wordt in ondersteunde zelfzorg, potentieel 4, 70 oplevert. Dat komt grotendeels door een afname van de ziekenhuiskosten en het medicijngebruik.

Minister voorop

Minister Bruno Bruins is positief over wat er bereikt is. “De resultaten mogen er zijn. Ik vind het bijvoorbeeld mooi nieuws dat ieder zelfzorgplatform voldoet aan de eisen van privacy en veiligheid.”

En hij is niet de enige die enthousiast en betrokken is. Olivier Gerrits van Zilveren Kruis: “Voor de inbedding van ondersteunde zelfzorg is aandacht, tijd en ruimte nodig, en daar maken wij ons vanuit Zilveren Kruis hard voor. Technologie is daarbij ondersteunend. Wij hebben als verzekeraars een belangrijke rol om dat te faciliteren.”

Veel oplossingen

Bruins: “Ik ben optimistisch. Als we de patiënt als uitgangspunt nemen en kijken naar wat hij of zij nodig heeft, zie ik heel veel oplossingen. Velen van u werken in eerstelijnszorg, u kunt mensen vaak even goed helpen en goedkoper, door mensen meer eigen regie te geven.’

Dat deelt Eugene Zuiderwijk van InEen,de vereniging van organisaties in de eerstelijns zorg. “De druk op de zorgsector loopt op. Zorgverleners hebben het al druk en ervaren ook de druk op de zorg. We hebben te maken met een crisis. De beweging naar persoonsgerichte zorg kan  helpen bij het oplossen hiervan.”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.