Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister reserveert 70 miljoen voor uitkomstgerichte zorg

Medische behandelingen passen nog lang niet altijd bij de persoonlijke situatie van de patiënt. Om daar verandering in te brengen, reserveert minister Bruins de komende jaren 70 miljoen euro.

“Bij patiënten met prostaatkanker bijvoorbeeld wordt kwaliteit nu onder meer afgemeten aan overleving,  terwijl uitkomsten zoals incontinentie of erectiestoornissen, tot nu toe buiten beeld bleven”, legt Bruins uit. “Arts en patiënt moeten samen kunnen beslissen wat voor die persoon de beste behandeling is en waar de kwaliteit het beste is. Dat klinkt heel logisch, maar we staan nog aan het begin van deze ontwikkeling. Daar gaan we komende jaren werk van maken samen met artsen en patiënten”.

Vier lijnen

De ontwikkeling vindt plaats langs vier lijnen; meer inzicht in uitkomsten, meer samen beslissen, meer uitkomstgerichte betalingen en betere toegang tot relevante en actuele uitkomstinformatie.

Verschillende uitkomsten

Bruins: “De keuze voor een behandeling kan verschillen omdat ze verschillende uitkomsten hebben die van invloed zijn op de kwaliteit van leven zoals de patiënt die ervaart. Het helpt om dit nog meer inzichtelijk te maken. Bij patiënten met prostaatkanker bijvoorbeeld wordt kwaliteit nu onder meer afgemeten aan overleving terwijl uitkomsten die ook relevant zijn voor de arts en de patiënt, zoals incontinentie of erectiestoornissen, tot nu toe buiten beeld bleven. Van belang is samen te kijken naar alle mogelijkheden, de voor- en nadelen te bespreken en mét de patiënt de juiste keuze te maken die aansluit bij de behoefte van die persoon. Dat klinkt heel logisch maar we staan nog aan het begin van deze ontwikkeling.  Daar gaan we komende jaren werk van maken samen met artsen en patiënten”.

Afspraken

De verdere ontwikkeling van uitkomstgerichte zorg sluit aan bij initiatieven die er al zijn. In het hoofdlijnakkoord met de medisch-specialistische zorg zijn hier onder andere afspraken over gemaakt. In 2022 moet voor 50 procent van de ziektelast uitkomstinformatie beschikbaar zijn. Belangrijk doel is het verbeteren van de zorg en de kwaliteit van leven voor de patiënt.

Naar het rapport Ontwikkeling uitkomstgerichte zorg 2018-2022 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.