Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MMC behandelt gebroken heupen sneller

Ouderen met een gebroken heup worden voortaan sneller geholpen in Máxima Medisch Centrum (MMC). De traumatologen van het ziekenhuis houden vanaf deze maand elke middag een traumasessie op de operatiekamers en polikliniek.

Op dit moment moeten patiënten met een gebroken heup vaak nog relatief lang moeten wachten voor ze geopereerd worden. Al die tijd moeten ze nuchter blijven. Vaak vindt de operatie pas ’s avonds plaats en is het operatiemoment lange tijd onbekend.

Orthopeed-traumatoloog Coen Jaspars: “We vinden het belangrijk om kwetsbare ouderen met een heupfractuur snel te behandelen. Hoe langer de ziekenhuisopname, des te meer verzwakt een patiënt raakt. We beperken de ligduur dan ook graag tot een minimum.”

Overdag

Om hiervoor te zorgen is er dagelijks een operatiekamer gereserveerd voor traumachirurgie, ook wel ongevallenchirurgie genoemd. “Dankzij vast ingeplande trauma-uren op de operatiekamers kunnen we nu alle complexe breuken overdag behandelen, waarbij er altijd een plek gereserveerd is voor een gebroken heup. Gemiddeld is dat één operatie per dag in MMC”, vertelt chirurg-traumatoloog William van Dijk.

Samenwerking

Het proces vraagt om een zeer nauwe samenwerking tussen OK-medewerkers, SEH-artsen, chirurgen en orthopeden, maar kent ook veel voordelen. “Operaties overdag leiden tot betere resultaten, onder andere doordat er dan operatieassistenten gespecialiseerd in traumatologie aanwezig zijn. Ook zorgt een snellere behandeling ervoor dat patiënten uiteindelijk minder lang in het ziekenhuis verblijven.”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.