Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Model voor succesvolle toepassing PROMs

Omdat er steeds meer PROMs worden verzameld, groeit de behoefte aan een model voor de implementatie, planning, verzameling en het gebruik van PROMs. Op basis van best practices en interviews met diverse belanghebbenden hebben onderzoekers van University of Massachusetts Medical School een raamwerk uitgewerkt.

De onderzoekers noemen het voorbeeld van de knie- en heupvervangingschirurgie. Dit deelspecialisme maakt al volop gebruik van PROMs die onder meer pijn, functionele beperkingen en de gezondheidsstatus voor en na de chirurgische ingreep in kaart brengen. Deze PROMs worden gebruikt in de kliniek, door kwaliteitsinstituten, door publieke en private financiers en voor onderzoek. Maar de verzameling van PROMs blijkt nog verre van optimaal. De patiëntgegevens zijn vaak alleen afkomstig van online- of email-enquêtes waar minder dan 40 procent van de patiënten op reageert.

Meerdere disciplines

Daarom ontwierp Patricia Franklin een model voor de implementatie, verzameling en het gebruik van PROMs voor meerdere doeleinden en door meerdere partijen. Zij beschreef haar model in Generating Evidence & Methods to improve patient outcomes (eGEMs). Franklin verzamelde met haar collega-onderzoekers best practices met PROM-gebruik in diverse klinische disciplines. Bovendien inventariseerden ze de knelpunten bij het verzamelen en gebruik van PROMs. Op basis hiervan maakten zij een conceptmodel dat zij in webinars en workshops bediscussieerden met geïnteresseerde deelnemers of gebruikers die ervaring met PROMs hadden. Met hun input is het model verfijnd.

Zes stappen

Het model beschrijft de verzameling en het gebruik van PROMs in zes stappen: wat is het doel voor de diverse betrokkenen, wat is de populatie voor PROM-verzameling, waar en wanneer worden de gegevens verzameld, welke gegevens worden precies gevraagd, hoe wordt de informatie verzameld en hoe worden resultaten uit PROMs teruggekoppeld naar de betrokkenen. Iedere stap is uitgewerkt voor de vier verschillende toepassingen en/of gebruikers van PROMs: individuele patiëntenzorg, kwaliteitsverbetering, value-based financiering en algemene gezondheidszorg en zorgonderzoek.

Naar het onderzoek

Wetenschapsjournalist Jenneke van de Streek is voor Qruxx altijd op zoek naar relevante wetenschappelijke artikelen van de laatste jaren uit binnen- en buitenland. Een suggestie? Stuur ‘m naar redactie@qruxx.nl

 

.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.