Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Modulaire zorgverlening kan afstemming verbeteren

Als er meerdere professionals en/of organisaties betrokken zijn bij de zorgverlening van een patiënt, dan is onderlinge afstemming en samenwerking van groot belang. In de praktijk blijkt die afstemming niet altijd optimaal te verlopen. Uit het promotieonderzoek van Vincent Peters blijkt dat deze samenwerking beter functioneert in een modulaire zorgorganisatie.

Peters promoveert op 9 december aan Tilburg University. Zijn proefschrift heeft als titel Turning modularity upside down: Patient-centered Down syndrome care from a service modularity perspective. 

In Nederland wordt de zorg voor de kinderen met Downsyndroom multidisciplinair georganiseerd (Downteams). Patiënten en hun ouders geven echter aan dat deze multidisciplinaire aanpak in de praktijk nog niet helemaal voldoet aan hun vragen en behoeften.

Patiënt centraal

In het proefschrift onderzoekt Peters hoe en op welke wijze de zorg op dit moment georganiseerd is. De huidige zorg wordt in ieder ziekenhuis op een andere manier georganiseerd. Dit komt de kwaliteit van de zorg niet altijd ten goede. Het is voor ouders van kinderen met Downsyndroom onduidelijk waarom het overal anders is en waar zij terecht moeten.

Ook wordt er gekeken naar waar er mogelijkheden zijn om tot verbeteringen te komen met als uiteindelijke doel om samenwerking en verbinding over disciplines en organisatiegrenzen heen te realiseren, waarbij de patiënt centraal staat.

Geen totaalpakket

Peters bekijkt de zorg voor kinderen met Downsyndroom vanuit een modulair perspectief. Modulair organiseren houdt in dat de zorg wordt ontleed in componenten en modules. Zorgprofessionals kunnen deze componenten leveren op basis van de wensen en behoefte van de patiënt, in plaats van dat zij altijd het totaalpakket leveren. Dit heeft als doel om afstemming op de individuele patiëntvraag maximaal te faciliteren.

Andere complexe zorgverlening

De bevindingen van dit proefschrift zijn niet alleen relevant voor kinderen met Downsyndroom, maar zijn ook vertaalbaar naar andere vormen van complexe zorgverlening zoals oncologie en multiple sclerose. Bij deze ziektebeelden is ook een breed scala aan professionals en organisaties nodig voor de patiënt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.