‘Betere uitkomsten voor patiënten? Dan moeten we samenwerken en elkaars goede bedoelingen vertrouwen’
MSD’ers Birgit van den Berg en Margreet Voorsluijs en Susan van ’t Westeinde (longarts in het Maasstad Ziekenhuis) zijn nauw betrokken bij VBHC-initiatieven van hun werkgevers. De drie zijn overtuigd van de noodzaak om de zorg in Nederland anders te organiseren. “Niet afrekenen op kwantiteit, maar op kwaliteit en dus op die uitkomsten die patiënten belangrijk vinden”, zegt Margreet.
Welke uitkomsten dat zijn? “Daar kom je achter door zaken uit te vragen, bij de patiënten zelf en bij de behandelaars. Zo werken Birgit en Susan samen aan een project om inzicht te krijgen in de behoeftes van een groep longkankerpatiënten met een niet-Westerse migratieachtergrond.”
Birgit: “Aan dit project ging een andere samenwerking vooraf, met collega-farmaceut Roche en patiëntenorganisatie Longkanker Nederland. Gedrieën deden we onderzoek naar de ‘patient journey’ van mensen met longkanker – vanaf het moment dat zij de eerste symptomen ervaren, via diagnose en de behandelfase, tot de laatste stap: overlijden of overleving.
De belangrijkste uitkomst was dat patiënten en hun naasten onderweg vooral meer behoefte hebben aan continuïteit, duidelijkheid en ondersteuning. Continuïteit gaat onder meer over de behoefte om altijd een aanspreekpunt te hebben. Duidelijkheid staat voor betere informatievoorziening over de ‘harde kant’ – de feiten. En ondersteuning richt zich juist meer op het ‘zachtere’ psychosociale aspect.”
Santeon
Susan: “Birgit deelde haar bevindingen en vroeg zich af of wij belangstelling hadden om samen een vervolgproject op te starten. Vanuit ons ziekenhuis was die belangstelling er zeker! Wij behoren immers tot de Santeon-groep, zeven topklinische ziekenhuizen die nauw samenwerken om de kwaliteit van zorg continu te verbeteren. En juist VBHC is een speerpunt voor alle Santeon-ziekenhuizen. Niet voor niets is het zogenoemde ‘Samen Beter’-programma van Santeon dit jaar bekroond met de VBHC Prize.”
“Iedere stap in een gekozen behandeltraject moet waarde toevoegen voor de patiënt. Om dat te meten heeft het Maasstad Ziekenhuis samen met patiënten een scorekaart ontwikkeld die de kwaliteit van zorg inzichtelijk maakt aan de hand van drie onderdelen: uitkomsten, processen en kosten. “Hieraan werken kost menskracht op de korte termijn, maar het verbetert de zorg op langere termijn, daar ben ik van overtuigd”, aldus Susan.
Verschillen
In het Maasstad Ziekenhuis komen veel patiënten met een niet-Westerse achtergrond. Susan: “Het ontvangen van mensen uit zoveel verschillende culturen is een uitdaging voor het ziekenhuis. Hoe kunnen we deze patiënten meer betrekken bij hun eigen zorgpad? Hoe bied je zorg die aansluit bij de (wellicht) uiteenlopende behoeftes? Dat leidde uiteindelijk tot dit project.”
Birgit: “Onderzoeksbureau Ipsos houdt interviews met een aantal patiënten met longkanker en een niet-Westerse migratieachtergrond. Hoe ervaren zij de zorg? Waar hebben ze behoefte aan, bijvoorbeeld als het gaat om informatie en/of besluitvorming?” Susan: “Ook onze longoncologieverpleegkundigen worden geïnterviewd. Waar zien zij mogelijk nog verbeteringen?”
Wijst het onderzoek straks op andere zorgbehoeftes, gebaseerd op culturele verschillen? Bijvoorbeeld met betrekking tot ‘arts en patiënt die samen beslissen’ of over hoe de kwaliteit van zorg wordt ervaren? Susan: “Het punt is dat we dat niet weten, omdat het nooit is uitgevraagd. Met support van MSD gebeurt dat nu wel, dat is al winst!”
Margreet: “In de zorg is nog veel winst te behalen door beter te begrijpen wat patiënten belangrijk vinden. Juist daarom levert MSD bijdragen om de zorg in lijn met VBHC-principes duurzaam te verbeteren. Het project met het Maasstad Ziekenhuis, maar ook bijvoorbeeld het sponsoren van de VBHC Prize passen in dat plaatje.”
“MSD heeft de kennis en slagkracht in huis om door waarde gedreven zorgprojecten te helpen versnellen. Maar niemand kan dit alleen, ook wij zeker niet. We krijgen het alleen voor elkaar als we samenwerken en elkaars goede bedoelingen vertrouwen.”
Meer informatie, kijk op www.msd.nl/vbhc