MSD is met vier grote vestigingen en circa 6.000 medewerkers het grootste en meest veelzijdige geneesmiddelenbedrijf van Nederland. “De spanwijdte van onze activiteiten, en dus ons netwerk, is landelijk. We hebben schaalgrootte en veel kennis en expertise en we zijn bereid om tijd, middelen en vaardigheden te investeren”, vertelt Birgit. “Wij zijn ervan overtuigd dat value based healthcare kan bijdragen aan betere gezondheidsresultaten van patiënten en aan kwalitatief hoogwaardige en betaalbare zorg”, vult Margreet aan. “Bovenop onze innovatieve geneesmiddelen. Nu en in de nabije toekomst.”
Samenwerken
MSD loopt als grootste innovatieve geneesmiddelenbedrijf van Nederland voorop in de ontwikkelingen op het gebied van onder meer oncologie en vaccins. En het bedrijf richt zich – op weg naar waardegedreven zorg – dus op de eerste- en tweedelijnszorg. Het streven naar optimale gezondheidsresultaten voor patiënten staat voorop. Volgens Birgit moeten we daarom afstappen van het huidige systeem dat volume beloont en moeten we meer bewegen in de richting van beloning voor het toevoegen van waarde aan zorg. “Wij zien het als onze missie om patiënten te helpen een beter en gezonder leven te leiden. Zodat ze zo veel, zo lang en zo gezond mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving. Om daar te komen, moeten we samenwerken.”
Juist als het gaat om samenwerking met meerdere partijen op het gebied van waardegedreven zorg heeft MSD het potentieel om projecten te versnellen. “Samenwerking is de sleutel tot succes.”
Patiëntbeleving in kaart brengen
In 2018 zijn geneesmiddelenbedrijven MSD en Roche samen met patiëntenorganisatie Longkanker Nederland een samenwerking gestart om de zorg voor mensen met longkanker te verbeteren. Voor dit project werden patiënten en familieleden geïnterviewd. Birgit: “Zo kregen we meer inzicht in de significante kloof tussen de ’technisch-medische wereld’ van zorgprofessionals en de ‘dagelijkse wereld’ van patiënten en hun familieleden. Om de gezondheidszorg voor individuele patiënten te kunnen optimaliseren, moeten deze twee werelden op elkaar worden afgestemd.”
Tijd om in actie te komen
Een ander voorbeeld is CALPRO@home, een serviceprogramma waarbij patiënten elke maand met een thuistest de calprotectinewaarde in hun ontlasting kunnen meten. De hoeveelheid calprotectine is een betrouwbare maat voor de ziekteactiviteit van de darm. De patiënt heeft nu direct de uitslag en via de app wordt deze doorgestuurd naar het webportaal van de behandelaar. Zo is de mate van ontstekingsactiviteit snel duidelijk en kunnen arts en patiënt samen beslissen of er verdere diagnose of behandeling nodig is. MSD heeft dit serviceprogramma tijdelijk aangeboden aan een beperkt aantal ziekenhuizen en patiënten om ervaring op te doen en te onderzoeken in hoeverre deze thuistest bijdraagt aan betere gezondheidsuitkomsten en betaalbaarheid van zorg.
Partner
“We doen al veel om VBHC in Nederland goed van de grond te krijgen, maar dat kunnen we nog veel meer en beter uitdragen. Dat is ook één van redenen waarom we partner zijn geworden van Qruxx”, zegt Margreet. “We zijn enthousiast om deel uit te maken van het proces van veranderende zorg. Door als partners open en transparant samen te werken.”

Margreet: “In de zorg is nog veel ‘winst’ te behalen door beter te begrijpen wat patiënten belangrijk vinden. Juist daarom levert MSD bijdrages om de zorg in lijn met VBHC-principes duurzaam te verbeteren.”
Birgit: “Als onderdeel van een innovatieve multinational hebben wij de kennis, ervaring en slagkracht in huis om waardegedreven zorgprojecten te helpen versnellen. Maar niemand kan dit alleen. Besluitvorming optimaliseren en versneld innovatieve zorgverbeteringen bedenken én implementeren, dat krijgen we alleen samen voor elkaar.”