Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Multidisciplinair overleg verhoogt kwaliteit borstkankerzorg

Het multidisciplinair overleg door behandelteams draagt bij aan betere besluitvorming rondom de behandeling van borstkanker. Inmiddels wordt 99 procent van de patiënten in zo'n overleg besproken.

Dat blijkt uit het jaarrapport van de NABON Breast Cancer Audit (NBCA), die op initiatief van borstkankerspecialisten de kwaliteit van zorg inzichtelijk maakt door registratie en terugkoppeling.

Behandelteam

Jaarlijks krijgen ongeveer 17.000 Nederlanders de diagnose borstkanker, waarvan 99 procent vrouw. De behandeling hiervan begint bij een diagnose, waarna operatie, bestraling, chemotherapie en hormoontherapie kunnen volgen. Het behandelteam bepaalt vervolgens in een multidisciplinair overleg welke behandelingen het beste passen bij de specifieke situatie van de patiënt. In dit overleg kijken de verschillende specialismen, waaronder chirurg, internist, radioloog, gespecialiseerde verpleegkundigen naar de situatie van de patiënt.

Marie Jeanne Vrancken Peeters, voorzitter van de NBCA en oncologisch chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek: Elke patiënt en elke situatie is anders. Daarom is het zo belangrijk dat iedere patiënt in een multidisciplinair overleg wordt besproken. Dat doen we in Nederland consequent heel goed: in de afgelopen drie jaar gold dit voor 99 procent van de patiënten.”

Afname okselklieroperaties

Eén van de opvallendste resultaten uit het rapport is de grote afname van okselklieroperaties. Bij de operatie onderzoeken artsen vaak één lymfeklier in de oksel, de schildwachtklier, op uitzaaiingen. Bij aangedane okselklieren volgde vroeger altijd een okselklieroperatie. Nu volgt steeds vaker bestraling. In 2017 onderging 6 procent van de patiënten die borstbesparend geopereerd zijn een okselklieroperatie. Dit was 16 procent  in 2012. Bij patiënten met een borstverwijdering is er een daling van okselklieroperaties van 45 procent in 2012 naar 20 procent in 2017.

“Vrancken Peeters: “We kijken niet alleen naar de beste behandeling, maar hierbij nemen ook de gevolgen voor de patiënt mee. Na een okselklieroperatie hebben veel patiënten last van lymfoedeem. De behandeling met bestraling is vaak net zo effectief als een operatie en heeft veel minder vervelende bijwerkingen.”

Patiëntfeedback

Om de patiënt in de toekomst meer inzicht en keuzemogelijkheden voor behandelopties te bieden, werkt DICA aan het integreren van patiëntfeedback in haar 21 kwaliteitsregistraties. Voor de NBCA is een Taskforce Outcome opgezet. Daarin zitten zorgprofessionals en experts van Borstkankervereniging Nederland (BVN), Zorgverzekeraars Nederland, gegevensbewerker MRDM en NBCA/DICA.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.