Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MUMC+ onderzoekt digitale methode om uitkomsten bij uitgestelde zorg te verbeteren

Het Maastricht UMC+ wil de uitkomsten van door corona uitgestelde hartoperaties gaan verbeteren. Daarvoor zet het ziekenhuis digitale begeleiding in.

Patiënten die door de uitbraak van het corona-virus langer hebben moeten wachten op een behandeling, worden door de digitale begeleiding voorbereid om eventuele negatieve gevolgen van uitgestelde zorg te voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek moet uiteindelijk blijken of de digitale counseling ook zinvol is voor patiënten die op reguliere wachtlijsten belanden, zegt Peyman Sardari Nia, staflid cardiothoracaal chirurg in het Hart+Vaat Centrum Maastricht UMC+.

Het gaat in de pilot, met zo’n vierhonderd patiënten, om uitkomsten bij planbare cardiovasculaire operaties aan bijvoorbeeld een hartklep of de kransslagaders, waarbij patiënten vaak op de IC moeten worden opgenomen. Dit soort behandelingen hebben lang niet altijd spoed, maar een langere wachttijd kan leiden tot onwenselijke gevolgen. Er zijn zelfs studies die laten zien dat het risico op overlijden toeneemt. Door de coronacrisis is deze vorm van hartzorg uitgesteld geweest, waardoor de wachtlijsten zijn gegroeid.

Digitale counseling

Om de uitkomsten te verbeteren, starten Sardari Nia en zijn team nu met digitale counseling. Dat doen ze door middel van een online platform met vragenlijsten en teleconsulten. Ook zijn er modules voor screening van cardiovasculaire symptomen, stoppen met roken, omgaan met angst, beweegstimulatie, voeding, revalidatie en coronavirus-preventie specifiek voor hartpatiënten. “We gaan gericht en volledig digitaal patiënten op allerlei risicofactoren voorbereiden voor een ingreep”, zegt Sardari Nia. Alle patiënten die op de wachtlijst staan voor een hartoperatie in het MUMC komen in aanmerking voor digitale begeleiding.

Passende zorg

Sardari Nia is chirurg, gespecialiseerd in minimaal invasieve operaties aan hart en longen, en onderzoeker.  Focus van zijn onderzoek is personalized medicine. Dit houdt in dat hij zoekt naar de beste chirurgische techniek op maat voor elke patiënt op basis van de individuele anatomie. Over deze vorm van digitale couseling bij uitgestelde zorg zegt hij: “We verliezen de patiënten op deze manier niet uit het oog. We kunnen, afhankelijk van ieders behoefte, passende zorg op afstand bieden in aanloop naar de operatie. Uiteindelijk streven we er natuurlijk naar om iedereen zo snel mogelijk te kunnen helpen, maar in dit soort situaties moeten we soms ook innovatief zijn.”

Effect

Uit onderzoek zal uiteindelijk moeten blijken wat het daadwerkelijke effect is van de online ondersteuning. Daarvoor krijgt in eerste instantie de helft van de patiënten de voorbereidende modules en de andere helft niet. Op die manier is een betrouwbare vergelijking te maken. In totaal doen ongeveer vierhonderd patiënten mee aan het onderzoek. As de resultaten positief zijn,  wil MUMC onderzoeken of de methode uit te breiden is naar andere patiëntengroepen die te maken hebben met wachtlijsten.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.