Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlands Hart Netwerk breidt uit met SJG Weert en huisartsengroep Meditta

SJG Weert en huisartsengroep Meditta sluiten aan bij het Nederlands Hart Netwerk. Daarmee willen zij de behandelresultaten voor hartpatiënten verder verbeteren. Binnen dit netwerk zijn afspraken gemaakt, zodat elke betrokken specialist op dezelfde manier werkt.
© Rasi / stock.adobe.com

Eerder sloot huisartsenzorggroep PoZoB al aan. Het Nederlands Hart Netwerk is een samenwerkingsverband tussen zorgprofessionals van de eerste, tweede en derde lijn in de regio Zuidoost-Brabant om de kwaliteit van zorg voor patiënten met een hartaandoening te verbeteren.

Uitkomsten verbeteren

In de regio Zuidoost Brabant wordt al enkele jaren op deze manier samengewerkt tussen huisartsen, cardiologen, apothekers, ambulancedienst en thuiszorgorganisaties. “De hartzorg in die regio is meetbaar verbeterd. Mooi dat wij in de regio Weert nu dezelfde slag gaan maken en ons aansluiten bij dat bestaande netwerk”, zegt cardioloog Ben Cost van SJG Weert.

Binnen het netwerk zijn afspraken gemaakt, zodat elke betrokken zorgspecialist – van huisarts tot cardioloog – op dezelfde manier werkt. Voor de patiënt met hartklachten betekent dit bijvoorbeeld minder dubbele diagnostiek, waardoor er sneller gestart kan worden met de juiste behandeling.

Onderzoek

Daarnaast wordt continu onderzoek gedaan om de zorg te verbeteren. In samenwerking met de TU/e is er in juli 2021 een promovenda gestart bij het Nederlands Hart Netwerk. Zij richt zich in haar proefschrift op het onderzoeken van welke factoren er een rol spelen bij de implementatie van interventies bij hartpatiënten, met als doel om interventies te optimaliseren zodat er meer patiënten profijt van kunnen hebben.

“We kijken echt over elkaars grenzen heen om elke patiënt de juiste zorg te kunnen bieden. Alle protocollen worden of zijn op elkaar afgestemd, zodat het voor de patiënt niet meer uitmaakt bij welke zorgaanbieder hij zich aanmeldt”, zegt cardioloog Pepijn van der Voort van het Catharina Ziekenhuis, dat is aangesloten bij het netwerk. Zelf behandelt hij ook hartpatiënten in het ziekenhuis in Weert. “Onze aanpak zet de patiënt centraal, de organisaties volgen daarin.”

Unieke samenwerking

Het lijkt logisch dat professionals uit de eerste, tweede en derde lijn gaan samenwerken om de patiëntenzorg met hulp van uitkomstindicatoren steeds beter te maken. “Maar de succesvolle samenwerking binnen het Nederlands Hart Netwerk is uniek in de wereld”, aldus Hans Janssen, cardioloog in het Anna Ziekenhuis in Geldrop, dat ook bij het netwerk is aangesloten. De sleutel ligt volgens hem in vertrouwen in elkaar en het doordrongen zijn van het gezamenlijk belang. “Door op de achtergrond de processen te verbeteren, wordt de zorg voor onze patiënt uiteindelijk beter.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.