Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlands Kanker Instituut wint Cost-effectiveness Award van VBHC Prize

De VBHC Prize 2022 is gewonnen door Dental Health Services Australia. Het Nederlands Kanker Instituut, een onderzoeksinstituut verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, won de Cost-effectiveness Award.

De VBHC Prize, een initiatief van VBHC Center Europe, is dit jaar gewonnen door Dental Health Services Australia. Het tandheelkundige zorgstelsel in de Australische deelstaat Victoria werkt volgens een op output gebaseerd financieringsmodel dat volume stimuleert in plaats van patiëntresultaten en rantsoeneringsdiensten via wachtlijsten. DHSV heeft met succes een nieuw vbhc-model geïmplementeerd dat samen met patiënten in de openbare tandheelkundige sector is ontworpen. Doel van het initiatief is om waarde te bereiken vanuit het perspectief van de patiënt. Door variatie in de openbare tandheelkundige sector te onderzoeken en te meten, wil DHSV bovendien verspilling verminderen en besparingen opnieuw investeren om meer mensen te zien die momenteel geen toegang hebben tot zorg.

Nederlands Kanker Instituut

Het Nederlands Kanker Instituut viel als enige Nederlandse genomineerde in de prijzen; het onderzoeksinstituut won de prijs voor kostenefficiëntie. “We willen overbehandeling van ductaal carcinoom in situ (DCIS), een voorloper van borstkanker, tot het verleden maken en daarmee jaarlijks duizenden vrouwen de last besparen van een intensieve maar onnodige behandeling op wereldschaal”, aldus het instituut op de website van VBHC Prize.

Het instituut startte een initiatief om te testen of actieve surveillance van laaggradige DCIS, zoals gevonden door calcificaties gedetecteerd door screening, even veilig is als de huidige standaardbehandeling. Deze studie, genaamd de LORD trial (acroniem voor ‘Low Risk Dcis’) zal volgens het instituut superieure patiëntwaarde opleveren, aangezien het tot doel heeft overbehandeling te voorkomen van duizenden vrouwen die jaarlijks worden geconfronteerd met een diagnose van DCIS. Bovendien zal het hun kwaliteit van leven behouden en de kosten voor de gezondheidszorg en de samenleving verlagen.

Borstkankervereniging Nederland is centraal betrokken geweest bij het opzetten, communiceren en uitvoeren van de studie. Zij werken samen met een multidisciplinair team van gespecialiseerde verpleegkundigen, chirurgen, radiologen, pathologen en radiotherapeut-oncologen.

Andere awards

Andere winnaars waren Joint Health Program van Duke University Health System (Patient outcomes Award), Clinical Care Center for Abdominal & Peritoneal Neoplasms (Community Award), Vanderbilt Patient-Reported Outcomes Measurements System (Primary Care Award), King Faisal Specialist Hospital & Research Centre (Collaboration Award) en Patients Know Best (Inspirational Award).

Winnaars van vorige jaren

JoinVasc, een Braziliaans programma voor een vermindering van het aantal hersenbloedingen, is winnaar van de Value Based Healthcare Prize 2021 voor uitkomstgerichte zorg. ParkinsonNet van de Nijmeegse hoogleraar Bas Bloem won de Inspirational Award.

In 2020 ging de vbhc-prijs naar het Santeon Samen Beter programma. In 2018 won ook een Nederlands programma de award: het Nederlands Hartnetwerk (NHN).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.