Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Negen ziekenhuizen vormen prostaatkankernetwerk

Negen ziekenhuizen gaan intensief samenwerken op het gebied van de oncologische prostaatchirurgie. Ze gaan samen het Prostaatkankernetwerk’ vormen. De samenwerking moet de uitkomsten voor patiënten gaan verbeteren.

Het bundelen van expertise en kennis heeft positieve invloed op de levensverwachting. Ook kan de kans op incontinentie en potentiestoornissen na de operatie worden verkleind. Patiënten met prostaatkanker worden op termijn geopereerd in één instelling, het Antoni van Leeuwenhoek. Diagnostiek en nazorg vinden plaats in het eigen ziekenhuis.

Voordelen

Het centraliseren van de prostaatkankeroperaties  op één locatie heeft veel voordelen voor de patiënt. Zo gaan de urologen minimaal vijftig prostatectomieën per jaar uitvoeren, waardoor hun expertise nog verder verbetert. Deze ondergrens van vijftig is nog niet verplicht, maar wel een advies vanuit de landelijke prostaatkankerstichting.

Volumenorm

De verplichte volumenorm van honderd ingrepen per jaar op één locatie vanaf 2019 wordt ruimschoots gehaald. Het streven is in 2020 750 prostaatkankeroperaties uit te voeren. Hiermee zal het netwerk ongeveer een kwart van de prostatectomieën in Nederland voor haar rekening nemen. Op dit moment is het Antoni van Leeuwenhoek koploper in Nederland met ruim driehonderd  operaties in 2017.

De urologen van de aangesloten ziekenhuizen gaan in een multidisciplinaire overlegstructuur behandelplannen gezamenlijk bespreken. Ook worden behandelresultaten kort cyclisch met elkaar vergeleken en verbeteringen direct toegepast in de praktijk. Hierdoor is iedere patiënt, ongeacht het ziekenhuis waar hij instroomt, verzekerd van hoogwaardig kwalitatieve zorg.

Onderzoek

Bovendien geeft de samenwerking een impuls aan wetenschappelijk onderzoek. De combinatie van twee academische ziekenhuizen, het in oncologische zorg en onderzoek gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek en de perifere ziekenhuizen bieden kans onderzoekscohorten te vergroten en samen op te trekken bij benodigde innovaties.

Negen ziekenhuizen

De  samenwerking start op 1 september met negen ziekenhuizen. Dat zijn Antoni van Leeuwenhoek, VUmc/AMC, Noordwest Ziekenhuisgroep, MC Slotervaart, MC Zuiderzee, Rode Kruis Ziekenhuis, Andros Mannenkliniek en Ziekenhuis St Jansdal. Het is de bedoeling dat op termijn meer ziekenhuizen gaan aanhaken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.