Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NFK brengt PREMs en PROMs onder de aandacht bij patiënten

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisatie is eind juni een campagne gestart om (ex)kankerpatiënten te bewegen PREMs en PROMs in te vullen. Het doel is om het aantal ingevulde vragenlijsten van de deelnemende ziekenhuizen met 10 procent te verhogen.

Op de oncologische ziekenhuisafdelingen die deelnemen aan de campagne zijn een aantal campagne-uitingen zichtbaar, zoals posters, folders en een animatievideo. Hierin wordt uitgelegd wat de vragenlijsten zijn, hoe ze worden aangereikt aan patiënten en wat het belang van invullen is voor de patiënt zelf, zijn medepatiënten en de zorgverleners. Hiernaast voert NFK ook on- en offline actief een bewustwordingscampagne, bijvoorbeeld door inzet van social media en abri’s.

Meerwaarde

De uitkomsten van deze (patiënt)vragenlijsten geven inzicht in de lichamelijke toestand, de ervaringen en de tevredenheid van patiënten. Hierdoor weten zorgverleners beter hoe het met hun patiënten gaat én wat zij vinden van de geleverde zorg. Zo kunnen ze die zorg verbeteren of beter afstemmen op de behoefte van de patiënt. Daarom hebben de vragenlijsten volgens de NFK een duidelijke meerwaarde.

Effect meten

Op dit moment nemen de oncologische afdelingen van vijf ziekenhuizen deel: Catharina Ziekenhuis (longkanker), Haaglanden Medisch Centrum (borstkanker en gynaecologische kankers), OLVG (borstkanker), Radboudumc (hoofdhalskanker) en UMCU (afdeling radiotherapie: borstkanker, rectumkanker, botuitzaaiingen). Deze ziekenhuizen zetten zich tot het einde van 2018 extra in om patiënten te stimuleren de vragenlijsten in te vullen. Ze zullen het effect van de campagne op het aantal ingevulde vragenlijsten gaan meten.

Ook andere ziekenhuizen kunnen de campagnemiddelen van de NFK inzetten. Via de website zijn bijvoorbeeld posters, folders en een animatie te downloaden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.