“Vroeger was er een variatie in methoden, nu wordt voor alle ziekenhuizen dezelfde methode gehanteerd”, aldus NHR-directeur Dennis van Veghel. Door efficiënter data te verzamelen is het voor cardiologie-afdelingen makkelijker om follow-up data op te halen en te vergelijken. Vooral als een patiënt na een ingreep aan het hart in een ander ziekenhuis verder behandeld wordt, wat regelmatig voorkomt.
Nieuwe inzichten
Adriaan Kraaijeveld, interventiecardioloog bij UMC Utrecht, onderschrijft het belang van het verzamelen van data op één plek: “Voor veel patiënten kan pas na langere tijd worden vastgesteld wat een ingreep echt heeft opgeleverd voor de patiënt. Een tweede behandeling is een belangrijke kwaliteitsindicator. In het verleden was het lastig hier data over te verzamelen. Nu is dat veel makkelijker. Ik ben erg benieuwd wat deze data voor nieuwe inzichten op gaat leveren.”
Efficiëntere dataverzameling
In totaal verzamelt de NHR data van meer dan 80.000 invasieve of operatieve behandeling per jaar. Dit doet de organisatie in opdracht van ziekenhuizen. De NHR heeft als doel via kwaliteitsregistraties bij te dragen aan het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de hartzorg in Nederland. Een efficiëntere dataverzameling was een van de redenen om de NHR op te richten. De verwerkte gegevens worden onder voorwaarden ook beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek en innovatieve projecten.