Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NHR: ‘Transparantie over uitkomsten complexe hartzorg nagenoeg volledig’

Het aantal ziekenhuizen dat via de Nederlandse Hart Registratie (NHR) uitkomsten transparant publiceert van complexe hartzorg is gestegen met vier. Daarmee zijn 26 van de 30 centra waar dotterbehandelingen worden uitgevoerd betrokken. Daaronder vallen 15 van de 16 hartcentra.

“De hartzorg vervult hiermee een voortrekkersrol in Nederland op het terrein van transparantie ten aanzien van patiëntrelevante uitkomsten van zorg en wordt internationaal erkend als een good practice“, stelt Dennis van Veghel, directeur/bestuurder van de NHR.

NHR-publicatie

NHR publiceert ieder jaar de voor patiënten meest relevante uitkomsten van hartzorg van de ziekenhuizen die deelnemen aan het value based healthcare-programma van de NHR. Het meten en delen van de uitkomsten is de basis voor verdere verbetering van kwaliteit van zorg, wanneer daar mogelijkheden toe bestaan.

De voor patiënten meest relevante uitkomsten van zorg zijn door cardiologen en cardiochirurgen geselecteerd, in overleg met patiënten, meldt de NHR. Dit deden zij met behulp van een wetenschappelijk onderbouwde en gepubliceerde methode.

Transparantie

De uitkomsten worden tot ziekenhuizen herleidbaar gepubliceerd, dus ziekenhuizen kunnen elkaars resultaten zien. Dit stimuleert dat ziekenhuizen en artsen van elkaar leren. “Artsen en ziekenhuizen kunnen met elkaar in gesprek om van elkaar te leren”, schrijft de NHR in een persbericht. Dat gaan kan door de ziekenhuizen zelf geïnitieerd worden, maar wordt ook georganiseerd in de registratiecommissies van de NHR. In deze commissies komen artsen uit de ziekenhuizen bijeen om de geregistreerde data en analyses daarvan te bespreken, om good practices te delen en om onderzoek te initiëren om met behulp van real world data verder te leren en verbeteren. “Bij deze ontwikkelingen wordt ook aandacht besteed aan de mogelijke risico’s van transparante publicatie, zoals bijvoorbeeld het mogelijk optreden van risicoselectie.”

Zelftoezicht

Door de publieke transparantie wordt door de deelnemende ziekenhuizen ook extern verantwoording afgelegd over kwaliteit van zorg. “Dat dit op deze schaal op vrijwillige basis gebeurt is uniek,” aldus Van Veghel. “In feite geven deze ziekenhuizen en medici vorm aan een vooruitstrevende vorm van zelftoezicht.”

Uitkomstgerichte zorg

De hartzorg loopt hiermee ook voorop in de invulling van het programma Uitkomstgerichte Zorg, zegt Van Veghel. Binnen dat programma geven ziekenhuizen, medisch specialisten, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars samen invulling aan transparantie van uitkomsten, samen beslissen en uitkomstgerichte bekostiging.

De ziekenhuizen die het meest recent hun behandelresultaten op het gebeid van de hartzorg zijn gaan delen zijn Haaglanden MC, Rijnstate, VUMC en Zuyderland MC.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.