Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw centrum voor longkanker van start

Vanaf heden kunnen patiënten met longkanker of een verdenking daarvan worden behandeld in samenwerkingsverband Longkankercentrum ZuidHollandZuid. Het centrum is een initiatief van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, het Ikazia Ziekenhuis, het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Spijkenisse Medisch Centrum in Spijkenisse.

Binnen de samenwerking van het Longkankercentrum bespreken de medisch specialisten wekelijks de dossiers en behandeltrajecten van patiënten. Daarnaast worden nieuwe ontwikkelingen op het gebied van longkankerbehandelingen en medische technologieën besproken.

Casemanager

Het voordeel voor de patiënt is dat het dossier door meerdere specialisten wordt beoordeeld en kort daarna het behandeltraject kan beginnen in een ziekenhuis in de regio. De zorg wordt verleend vanuit de vier verschillende ziekenhuizen. Daarbij gaan de ziekenhuizen werken met dezelfde behandelmethodes, zorgpaden en protocollen.

Een patiënt met longkanker kan voor de meeste onderzoeken en behandelingen terecht in het ziekenhuis van voorkeur. Voor specifieke behandelingen kan het nodig zijn om de patiënt op een andere ziekenhuislocatie te helpen. De vervolgbehandelingen en nazorg vinden vervolgens weer plaats in het ziekenhuis van voorkeur. De patiënt wordt tijdens het behandeltraject door een vaste verpleegkundige, de zogenaamde casemanager, begeleid.

Gezamenlijk EPD

In oktober 2017 stapten de vier ziekenhuizen over op één gezamenlijk elektronisch patiëntendossier, met het doel snel de nodige patiëntgegevens beschikbaar te hebben. In de toekomst zijn na akkoord van de patiënt de medische gegevens beschikbaar voor alle behandelaren, ongeacht de ziekenhuislocatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.