Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw handboek helpt bij zorg in laatste levensfase

Het nieuwe online handboek Evidence Based Practice (EBP) helpt om verpleeghuisbewoners in de laatste levensfase de beste kwaliteit van zorg te bieden. Het handboek geeft informatie en handvatten voor werken met EBP in de praktijk.

Naast Vilans-onderzoekers en docenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) hielpen verzorgenden, verpleegkundigen, opleiders en managers mee aan het samenstellen van het handboek.

Wensen van cliënt

Werken volgens EBP helpt professionals om de beste zorg te bieden die past bij de wensen en voorkeuren van een cliënt. In het handboek vind je praktische kennis, voorbeelden, hulpmiddelen en filmpjes die je verder inspireren en helpen om aan de slag te gaan met EBP.

Jeanny Engels, Expert Leren en Veranderen bij Vilans: “EBP werken vraagt om continue afstemming en leren met en van elkaar. Om zorg van de beste kwaliteit te geven, is het belangrijk om te weten hoe je dat met je team het beste kunt oppakken. Dit handboek omschrijft hoe je EBP met collega’s, bewoners en familie kunt opstarten.”

Arjen Oostveen, manager bij ZZG zorgroep: “Binnen onze organisatie stimuleren we professionals om samen de zorg rondom de bewoner te organiseren en om buiten de kaders van je eigen vakgebied te kijken. Juist in tijden van personele schaarste en toenemende complexiteit van bewoners helpt EBP ons om de juiste zorg op maat te bieden. Het handboek helpt onze professionals om verder te groeien in die samenwerking en biedt handvatten en tips die heel bruikbaar zijn.”

De beste zorg

Bij het woord ‘EBP’ haken veel zorgprofessionals al snel af volgens Marleen Lovink, onderzoeker V&V verpleeghuizen. “Het handboek maakt duidelijk waar het in EBP om gaat. De beste zorg voor de bewoner: dat streef je als verzorgende en verpleegkundige elke dag na. Het handboek helpt je kritische vragen te stellen en samen op zoek te gaan naar die beste zorg. Ook de ondersteunende rol van managers is hierin belangrijk.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.