Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuw oncologisch netwerk zet in op waardegedreven zorg

Eind november is door acht partijen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor een oncologisch netwerk in Oost-Nederland. Het netwerk zet in op drie speerpunten: regionaal partnership, vooroplopen in innovaties en waardegedreven zorg. Daarbinnen zijn verschillende doelen, zoals regionale multidisciplinaire patiëntbesprekingen, het meten en publiceren van kwaliteitscijfers en samen beslissen door patiënt en specialist.

De samenwerkende partijen zijn Bernhoven, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Maasziekenhuis Pantein, Radboudumc, Radiotherapiegroep en het ARTZ Oncologisch netwerk (Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei). Zij willen met het oncologisch netwerk een antwoord geven op de ontwikkelingen in de zorg. Het aantal patiënten met kanker neemt toe en de diagnostiek, behandeling en nazorg voor deze patiënten worden complexer. Daarbij staan de budgetten ernstig onder druk en worden er steeds hogere kwaliteitseisen gesteld.

Afstemming van behandeltrajecten

Een van de eerste doelen is afstemming van behandeltrajecten voor de hele regio: komt een patiënt in een van de ziekenhuizen voor een bepaald type kanker, dan is de aanpak en behandeling hiervan in alle ziekenhuizen hetzelfde. Deze bundeling van expertise en ervaring zal, samen met innovaties van de oncologische zorg, gaan leiden tot meer waardegedreven zorg in de regio Oost-Nederland.

De juiste zorg op de juiste plek

Kees van Arkel, internist-oncoloog in het Slingeland Ziekenhuis: “De behandelaren gaan hierdoor meer gebruikmaken van elkaars expertise en mogelijkheden. Zo blijven de behandelingen up-to-date en hoeft de patiënt niet extra te reizen. De juiste zorg dicht bij huis.” Het streven is oncologiepatiënten zoveel mogelijk in hun eigen omgeving te behandelen. Ze kunnen worden behandeld in het vertrouwde ziekenhuis en voor een specifieke ingreep of behandeling naar een gespecialiseerd ziekenhuis in het netwerk worden verwezen.

Samenwerking en taakverdeling

Irene Dingemans van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) ziet dat een regionaal oncologienetwerk goede kansen kan bieden voor patiënten. “Alle patiënten met kanker moeten expertzorg kunnen krijgen. Dat is beter mogelijk als ziekenhuizen samenwerken en zorgprofessionals hun krachten bundelen. Door samenwerking en taakverdeling kunnen alle patiënten de best mogelijke zorg krijgen.”

1 REACTIE

  1. Een mooie stap voorwaarts. Ben wel erg benieuwd naar wat nu precies het “waardegedreven element” is in deze opzet. Wat is de “waarde” voor de patient, hoe is het met ‘eigen regie’ en ‘samen beslissen’? Ik begrijp dat aan de zorgproces kant stappen worden gezet. Dat is erg goed vanuit het zorgorganisatie perspectief. Meestal zijn zorgverzekeraars ook kien op dit type veranderingen. Welke rol spelen zij hierin? En ook door de zorgverzekeraar is vast de vraag gesteld waar een ‘kostenbesparing’ kan worden gerealiseerd. Klopt dat?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.