Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw zorgpad voor patiënt met hypofysetumor in ETZ

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis heeft een nieuw zorgpad ontwikkeld voor patiënten met een gezwel in de hypofyse. De complete behandeling ligt daarin vast. Dit voorkomt onnodige wachttijd voor de patiënt. Die kan bovendien een dag eerder naar huis na de operatie.

Verpleegkundige Ingrid van Vugt nam ruim een jaar geleden het initiatief om alle oude werkprocessen onder de loep te nemen, te bundelen en te stroomlijnen.

“Met een werkgroep signaleerden we uiteindelijk 29 knelpunten in het oude traject. Dat varieerde van onvolledige verwijzingen tot operaties die heel lastig te plannen zijn, omdat er zoveel verschillende zorgverleners bij betrokken zijn.”

Multidisciplinair pad

Voor Van Vugt was daarom al snel duidelijk dat het een multidisciplinair pad moet worden. “Daarom zijn onder anderen endocrinoloog Willy-Anne Nieuwlaat, KNO-arts Arvid Kropveld en neurochirurg Paul Depauw hier nauw betrokken bij geweest. Met ondersteuning van meerdere verpleegkundigen, polimedewerkers en secretaressen. Alle vernieuwde afspraken zijn in protocollen vastgelegd, bovendien is het zorgpad gekoppeld aan het elektronisch patiëntendossier. Een primeur voor het ETZ.”

Meer ruimte

Jaarlijks worden circa dertig tot vijftig patiënten met een hypofysetumor vanuit heel Brabant naar het ETZ doorverwezen. Voor die patiënten is een goed functionerend zorgpad extra belangrijk, omdat blindheid dreigt als ze niet snel behandeld kunnen worden. In het nieuwe zorgpad is ook een rol weggelegd voor de physician assistant, die patiënten controleert en de kwaliteitsregistratie verzorgt. Daardoor krijgen de specialisten ruimte om meer nieuwe patiënten te zien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.