Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe analysetool geeft inzicht in zorgresultaten

Rekencentrum LOGEX heeft met MLD-artsen Textbook Outcome ontwikkeld. Deze analysetool geeft inzicht in zorgresultaten. Groot voordeel is dat er geen extra administratieve handelingen nodig zijn.

Met Textbook Outcome is te bepalen of een patiënt optimaal is behandeld met behulp van gecombineerde data. Uit de gegevens is op te maken of een patiënt niet te lang in het ziekenhuis  heeft gelegen en of er heroperatie of heropname op de seh heeft plaatsgevonden. “De vbhc-analyse geeft de arts een inzichtelijk rapport in handen dat de resultaten van zijn ingrepen afzet tegen het landelijk gemiddelde”, aldus Rolf Bremmer, senior associate van LOGEX.

Positieve reacties

LOGEX wil de VBHC-analyse op relatief korte termijn voor medisch specialisten en ziekenhuizen beschikbaar stellen. Het afgelopen jaar hebben vijftien ziekenhuizen de tool voor twintig ingrepen en specialismen getest. Bremmer hoort positieve reacties. “Dokters vinden dit een concrete manier om met value based healthcare aan de slag te gaan.”
Bremmer is ervan overtuigd dat het vergelijken van uitkomsten tot verbetering van de zorgkwaliteit leidt. Zo kunnen artsen hun behandelingen evalueren. Zorgaanbieders kunnen best practices identificeren en van elkaar leren. Verhagen is het daarmee eens. ‘Op grond van de teruggekoppelde getallen kunnen artsen hun leerproces veranderen.’ De uitkomsten blijven vooralsnog uitsluitend bestemd voor specialisten.

Geen extra registratielast

De ontwikkelde vbhc-analyse is een grote stap om kwaliteit van zorg voor medisch specialisten – en op termijn patiënten – inzichtelijk te maken. De methode is geautomatiseerd, waardoor registratielasten niet oplopen. Voorheen was dit volgens Bremmer niet mogelijk. Om de tool te ontwikkelen en optimaliseren, is in samenwerking met MDL-artsen uit Erasmus MC Rotterdam en Diakonessenhuis Utrecht een klinische studie opgezet. De onderzoekers hebben ruim 45.000 patiënten uit 62 ziekenhuizen geanalyseerd die in 2015 een MDL-behandeling hebben ondergaan.

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.