Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe hoogleraar wil met ‘real world data’ oncologische zorg verbeteren

De kwaliteit van de oncologische zorg is de komende jaren verder te verbeteren met behulp van ‘real world data’ uit de klinische praktijk, aldus Michel Wouters.

Wouters is sinds december 2020 bijzonder hoogleraar ‘Kwaliteit van de oncologische zorg, in het bijzonder datagedreven verbetering van patiëntuitkomsten’ in het LUMC. De bijzondere leerstoel in ingesteld in opdracht van het Nederlands Kanker Instituut (NKI).Wouters is als bijzonder hoogleraar verbonden aan de afdelingen Biomedical Data Sciences (BDS) en Medische Besliskunde (MB) in het LUMC. Wouters is daarnaast hoofd van het Wetenschappelijk bureau van DICA en oncologisch chirurg.

Complexer

Innovaties volgen elkaar binnen de oncologische zorg in rap tempo op, zo zegt Wouters op de website van het LUMC. De zorg wordt hierdoor steeds complexer, ook voor patiënten. “Het is belangrijk dat nieuwe behandelingen en innovaties in de dagelijkse praktijk goed worden geëvalueerd. Want wat werkt het beste en bij wie?”

Expertises verbinden

De bijzonder hoogleraar wil methodologische expertise van  de afdeling BDS en de kennis van zorgverleners uit de dagelijkse praktijk binnen de oncologische zorg bij elkaar brengen. “Door de verschillende expertises te verbinden, is er een goede kwaliteitsmeting op te zetten. Daarmee kunnen we onze zorg verbeteren en uiteindelijk beter geïnformeerde keuzes maken in het zorgproces.”

Dagelijkse praktijk

Volgens Wouters kunnen zorgprofessionals veel leren van data uit de dagelijkse praktijk. “Veel van onze kennis is gebaseerd op resultaten van klinische trials. Een aanzienlijk deel van de patiënten die we behandelen in de dagelijkse praktijk is daar echter niet in vertegenwoordigd. Denk aan ouderen of patiënten met specifieke co-morbiditeiten.” Met de juiste methodologie is te achterhalen welke behandelingen bij hen het meest passend zijn.

Eigen afdeling of instelling

Bij het verzamelen en analyseren van ‘real world data’ is het belangrijk dat zorgprofessionals verder kijken dan alleen de eigen afdeling of instelling. Volgens hem is het belangrijk dat specialisten inzicht hebben in elkaars resultaten en deze met elkaar kunnen vergelijken. “Op die manier kunnen we van elkaar leren en de kwaliteit van zorg als beroepsgroep blijven verbeteren.”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.