De twee partijen hebben hierbij speciale aandacht voor vroeg-signalering en preventie. Een voorbeeld is het laagdrempelig overleg tussen medisch specialist en de praktijkondersteuner van de huisarts over chronische longpatiënten. Daarnaast zijn met de huisartsen in het gezondheidscentrum afspraken gemaakt over de mogelijkheid om zonder consult van een specialist een onderzoek aan te vragen.
Huisarts is regisseur
Centraal staat de huisarts, die het eerste aanspreekpunt voor de inwoner is. Die kan de zorg rondom de patiënt optimaal inzetten. Zorgverleners weten elkaar laagdrempelig te vinden, wisselen kennis uit en stemmen onderling af of doorverwijzing nodig is.
Naast verbetering van de gezondheid en het welzijn van de inwoners van Beverwaard, hebben het Maasstad Ziekenhuis en Gezondheidscentrum Beverwaard in hun samenwerking speciale aandacht voor inwoners met een chronische aandoening. De zorgaanbieders denken juist bij deze groep betere resultaten te kunnen bereiken door intensieve samenwerking. In de komende periode krijgt dit bijvoorbeeld vorm bij de chronische longziekte COPD en chronisch hartfalen.
Preventie
De preventie richt zich op de hele wijkbevolking en heeft hoge prioriteit. De focus ligt daarbij op leefstijl in brede zin. Hiervoor worden specifieke programma’s voor risicogroepen opgezet. Daarnaast richt preventie zich bij patiënten met chronische aandoeningen op het verbeteren van de gezondheid en het voorkomen van complicaties.
Lees ook:
Ketensamenwerking verbetert longzorg in Nijkerk