De keuzehulp komt voort uit de samenwerking tussen de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), de PDS Belangenorganisatie (PDSB) en de Nederlandse Vereniging van Maag, Darm en Leverartsen (NVMDL).
Naar schatting heeft 10 tot 15 procent van de Nederlanders PDS. Patiënten met PDS ervaren ongemak, pijn, schaamte, taboe en soms zelfs sociaal isolement ten gevolge van hun aandoening. Het vinden van de beste behandeling is lastig voor patiënten.
Wetenschappelijk bewezen
Irene Spaan van de PDSB: “De keuzehulp helpt patiënten nadenken over wat voor hen belangrijk is bij het kiezen voor een behandeling. Heeft iemand een voorkeur voor pillen, therapie of een dieet? Vindt hij of zij het belangrijk dat een behandeling wetenschappelijk bewezen is en moet deze vergoed worden?”
“Ook samen met de (huis)arts is kiezen vaak lastig, omdat iedere behandeling weer zijn eigen voor- en nadelen heeft”, zegt Marijke Boersma van de MLDS. De Keuzehulp PDS geeft hier een betrouwbaar overzicht en uitleg in, voor zowel patiënt als (huis)arts. De inhoud is gebaseerd op de meest recente medische richtlijnen voor PDS, aangevuld door een taskforce van MDL-specialisten, huisartsen, andere zorgverleners en patiënten.
Zorgpad
De MLDS, PDSB en de NVMDL bundelen hun krachten op weg naar een beter zorgpad voor mensen met PDS. De samenwerking omvat drie pijlers: een snellere diagnose, meer inzicht in de klachten én een effectievere behandeling. Eerder lanceerden de samenwerkende partijen al de PDS-test. Dit is een online tool waarmee mensen met spijsverteringsklachten kunnen ontdekken of zij mogelijk PDS hebben.
Ook startte vorig jaar een pilot naar drie PDS kenniscentra; ziekenhuizen met een gespecialiseerde aanpak rondom zorg voor PDS-patiënten. Vanuit die pilot werken de partijen toe naar een landelijk netwerk van PDS kenniscentra.