De richtlijnen moeten professionals helpen bij het gebruik van de multidisciplinaire richtlijn voor drugs en de zorgstandaarden voor opiaatverslaving, eetstoornissen en ALK SOLK. Uit de vragenlijsten volgt een concreet advies om samen te beslissen over behandeling en begeleiding.
Patiënt-specifiek advies
De keuzehulp stelt vragen die bijvoorbeeld gaan over het stadium van de stoornis, de primaire zorgvraag, de setting, medicatie, of risico op suïcide of zelfbeschadiging. Daaruit volgt een patiënt-specifiek advies dat professionals kunnen gebruiken in het gesprek met de patiënt en naasten, om samen te beslissen welke behandeling het beste past.
Zorgstandaard
De keuzehulp drugs helpt bij stoornissen in het gebruik van bijvoorbeeld cannabis, cocaïne, amfetamine, ecstasy, GHB en benzodiazepines. De keuzehulp eetstoornissen stelt vragen over bijvoorbeeld de setting waarin de patiënt gezien wordt, type eetstoornis en de eventuele aanwezigheid van levensbedreigende somatische complicaties. De keuzehulp SOLK/ALK sluit al aan bij de zorgstandaard die in 2023 wordt herzien.
Naast de nieuwe keuzehulpen werkte de ggz-instelling al met online hulpen bij ADHD, angststoornissen, autisme, bipolaire stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychose en psychotrauma.