Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe keuzehulpen voor samen beslissen in de ggz

Kwaliteitsinstituut Akwa GGZ lanceert drie nieuwe keuzehulpen voor de geestelijke gezondheidzorg. Het gaat om keuzehulpen bij opiaatverslaving, eetstoornissen en somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten/aanhoudende lichamelijke klachten (SOLK/ALK).

De richtlijnen moeten professionals helpen bij het gebruik van de multidisciplinaire richtlijn voor drugs en de zorgstandaarden voor opiaatverslaving, eetstoornissen en ALK SOLK. Uit de vragenlijsten volgt een concreet advies om samen te beslissen over behandeling en begeleiding.

Patiënt-specifiek advies

De keuzehulp stelt vragen die bijvoorbeeld gaan over het stadium van de stoornis, de primaire zorgvraag, de setting, medicatie, of risico op suïcide of zelfbeschadiging. Daaruit volgt een patiënt-specifiek advies dat professionals kunnen gebruiken in het gesprek met de patiënt en naasten, om samen te beslissen welke behandeling het beste past.

Zorgstandaard

De keuzehulp drugs helpt bij stoornissen in het gebruik van bijvoorbeeld cannabis, cocaïne, amfetamine, ecstasy, GHB en benzodiazepines. De keuzehulp eetstoornissen stelt vragen over bijvoorbeeld de setting waarin de patiënt gezien wordt, type eetstoornis en de eventuele aanwezigheid van levensbedreigende somatische complicaties. De keuzehulp SOLK/ALK  sluit al aan bij de zorgstandaard die in 2023 wordt herzien.

Naast de nieuwe keuzehulpen werkte de ggz-instelling al met online hulpen bij ADHD, angststoornissen, autisme, bipolaire stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychose en psychotrauma.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.