Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe kwaliteitsstandaarden nierschade gericht op stepped care en samen beslissen

Het Zorginstituut Nederland heeft drie nieuwe kwaliteitsstandaarden goedgekeurd voor patiënten met chronische nierschade. De nieuwe kwaliteitsstandaarden benadrukken dat patiënten ook kunnen kiezen voor zogenoemde ‘conservatieve’ behandeling zoals medicatie, dieet en ondersteuning.

Het Zorginstituut: “Een ander onderwerp dat in de kwaliteitsstandaard is opgenomen, is de mogelijkheid om te stoppen met dialyse voor patiënten met eindstadium nierfalen. Het is belangrijk om alle behandelkeuzes voldoende te bespreken en overwegen.” De lichamelijk en psychisch belastende behandeling leidt namelijk niet altijd tot een betere kwaliteit van leven.

In de nieuwe kwaliteitsstandaarden is aandacht voor stepped care, samen beslissen en de rol van de mantelzorger bij de behandeling. Ze zijn opgesteld door alle beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met chronische nierschade, en in nauwe samenwerking met de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN). Omdat de drie nieuwe standaarden voldoen aan de criteria van het Toetsingskader van het Zorginstituut, zijn ze nu opgenomen in het openbare Register op Zorginzicht.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.