Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe methode wonddichting vermindert aantal heroperaties

Een nieuwe wondsluitmethode van het Jeroen Bosch ziekenhuis bracht het aantal wondlekkages terug van 11.7 naar 1.9 procent. Dit betekent dat veel minder patiënten kampen met infecties.

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 50.000 vaak oude en kwetsbare mensen een knie- of heupprothese. Tussen de 10 en 20 procent van deze mensen heeft na het plaatsen van de prothese last van wondlekkage. Dit kan leiden tot infecties en bijkomende ongemakken. De patiënt moet de wond laten behandelen en bij een infectie een nieuwe operatie ondergaan.

Extra hechtlaag

Ramon Roerdink, physician assistant Orthopedie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), ontwikkelde een nieuwe wondsluitmethode.  De chirurgische wond wordt nu nog vaak in drie lagen gesloten vanuit de diepte naar de oppervlakte. In de nieuwe methode is hier een extra hechtlaag aan toegevoegd. Hierdoor wordt  de wond nagenoeg gesloten. Het gaat om een doorlopende hechting in het onderste deel van de huid (subcuticulaire hechting).

Wetenschappelijke studie

Het effect is geëvalueerd in een wetenschappelijke studie; de incidentie van wondlekkage is van 11.7 naar 1.9 procent teruggebracht. In combinatie met het post-operatieve wondzorgprotocol zijn ook de wondinfecties fors gereduceerd; van 1.54 procent in de controlegroep naar 0.37 procent in de studiegroep.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.