A-DIVA-model
Voor deze techniek ontwikkelde Van Loon een model om vooraf het individuele risicoprofiel van elke patiënt te kunnen vaststellen: het Adult Difficult Intravenous Acces (A-DIVA) model. Hiermee worden patiënten ingedeeld in drie categorieën: laag-, gemiddeld- en hoog-risicopatiënten.
Echo-techniek
Vooral voor de laatste groep helpt de echo-techniek die Van Loon ontwikkelde voor het vinden van de aders. “Met een echo-machine kan als het ware onder de huid van de arm worden gekeken”, legt Van Loon uit. “Aders die met het blote oog onzichtbaar zijn, kunnen zo worden opgespoord. Aders worden dan zichtbaar op de monitor van de echografiemachine, waardoor een infuusnaald gericht naar de ader kan worden gestuurd.”
Inefficiënt
Voor het gebruik van deze techniek ontwikkelde Van Loon ook een speciale training voor anesthesiemedewerkers en verpleegkundigen. Nu wordt vaak een ervaren prikker gevraagd bij een patiënt met moeilijke aders. Of de patiënt wordt naar de operatiekamer gebracht om een anesthesist het infuus aan te laten brengen. Zo’n procedure is inefficiënt, logistiek ingewikkeld en zorgt voor hoge kosten.
Training
Met de training in de echo-techniek lukt het Van Loon om anesthesiemedewerkers en verpleegkundigen succesvoller te maken in het prikken. Na 34 gesuperviseerde echogeleide procedures zijn de medewerkers in staat om in meer dan 90 procent van de gevallen de eerste prikpoging succesvol te laten zijn, blijkt uit het onderzoek. “Een steile leercurve dus, die snel doorlopen kan worden”, aldus Van Loon.
Model
Het A-DIVA-model wordt inmiddels in andere ziekenhuizen ingezet. Ook in Zwitserland, de Verenigde Staten en Australië is er belangstelling voor. In een Portugees ziekenhuis is al aangetoond dat het model ook daar bruikbaar is.
Promotie
Op vrijdag 24 september promoveert Van Loon aan de Technische Universiteit in Eindhoven met zijn proefschrift: Difficult peripheral intravenous cannulation – decision-based application of point-of-care ultrasound to increase cannulation success. Hij is tevens werkzaam als cardio-anesthesiemedewerker in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en als docent-onderzoeker verbonden aan Fontys Hogeschool Eindhoven bij de opleiding HBO Verpleegkunde technische leerroute.