Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe priktechniek voorkomt onnodige angst en stress

Patiënten die moeilijk zichtbare aders hebben, zijn vaak extra bang en gestresst voor een operatie. En met een reden: deze patiënten worden in slechts 6 procent van de gevallen de eerste keer succesvol geprikt. Anesthesiemedewerker en promovendus Rick van Loon ontwikkelde een techniek waarmee het infuus ook bij deze patiënten in 94 procent van de gevallen in één keer goed zit.

A-DIVA-model

Voor deze techniek ontwikkelde Van Loon een model om vooraf het individuele risicoprofiel van elke patiënt te kunnen vaststellen: het Adult Difficult Intravenous Acces (A-DIVA) model. Hiermee worden patiënten ingedeeld in drie categorieën: laag-, gemiddeld- en hoog-risicopatiënten.

Echo-techniek

Vooral voor de laatste groep helpt de echo-techniek die Van Loon ontwikkelde voor het vinden van de aders. “Met een echo-machine kan als het ware onder de huid van de arm worden gekeken”, legt Van Loon uit. “Aders die met het blote oog onzichtbaar zijn, kunnen zo worden opgespoord. Aders worden dan zichtbaar op de monitor van de echografiemachine, waardoor een infuusnaald gericht naar de ader kan worden gestuurd.”

Inefficiënt

Voor het gebruik van deze techniek ontwikkelde Van Loon ook een speciale training voor anesthesiemedewerkers en verpleegkundigen. Nu wordt vaak een ervaren prikker gevraagd bij een patiënt met moeilijke aders. Of de patiënt wordt naar de  operatiekamer gebracht om een anesthesist het infuus aan te laten brengen. Zo’n procedure is inefficiënt, logistiek ingewikkeld en zorgt voor hoge kosten.

Training

Met de training in de echo-techniek lukt het Van Loon om anesthesiemedewerkers en verpleegkundigen succesvoller te maken in het prikken. Na 34 gesuperviseerde echogeleide procedures zijn de medewerkers in staat om in meer dan 90 procent van de gevallen de eerste prikpoging succesvol te laten zijn, blijkt uit het onderzoek. “Een steile leercurve dus, die snel doorlopen kan worden”, aldus Van Loon.

Model

Het A-DIVA-model wordt inmiddels in andere ziekenhuizen ingezet. Ook in Zwitserland, de Verenigde Staten en Australië is er belangstelling voor. In een Portugees ziekenhuis is al aangetoond dat het model ook daar bruikbaar is.

Promotie

Op vrijdag 24 september promoveert Van Loon aan de Technische Universiteit in Eindhoven met zijn proefschrift: Difficult peripheral intravenous cannulation – decision-based application of point-of-care ultrasound to increase cannulation success. Hij is tevens werkzaam als cardio-anesthesiemedewerker in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en als docent-onderzoeker verbonden aan Fontys Hogeschool Eindhoven bij de opleiding HBO Verpleegkunde technische leerroute.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.