Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe standaard beschikbaar voor uitwisselen patiëntgegevens ziekenhuizen

Er is overeenstemming bereikt over een technische standaard voor de uitwisseling van de Basisgegevensset Zorg (BgZ). Dit maakt het uitwisselen van de belangrijkste patiëntgegevens tussen ziekenhuizen veel eenvoudiger.

Epic en Chipsoft gaan de BgZ vertalen in HL7 CDA voor gegevensuitwisseling en gaan dit implementeren in hun epd’s. De specificaties van de uitwisselingsstandaard zijn vanaf nu al voor iedereen beschikbaar.

Hergebruik

De BgZ bevat patiëntgegevens die vrijwel altijd relevant zijn bij overdracht van zorg, los van de aandoening, het specialisme of organisatie. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld NAW-gegevens, medicatie, labuitslagen en hulpmiddelen. Via de BgZ legt iedereen deze gegevens eenduidig vast op basis van zorginformatiebouwstenen (zibs), waardoor gegevensuitwisseling en hergebruik van gegevens mogelijk is.

Mijlpaal

De keuze voor een standaard is een belangrijke mijlpaal omdat het uitwisselen van patiëntgegevens een grote bottleneck is. Afgelopen januari heeft het Informatieberaad Zorg het model van zorginformatiebouwstenen (zibs) vastgesteld als inhoudelijke standaard voor het vastleggen en uitwisselen van patiëntgegevens. De 28 zibs die samen de BgZ vormen, zijn omarmd om met voorrang te implementeren.

Handmatig

Als patiëntgegevens op dit moment zijn vastgelegd volgens de BgZ, heeft de patiënt of zorgverlener daar nog nauwelijks profijt van zolang het technisch uitwisselen niet goed lukt. Vaak gebeurt dit nog handmatig, Daarom zijn de keuze voor HL7 CDA en het opleveren van de specificaties een belangrijke stap om elektronische uitwisseling tussen ziekenhuizen mogelijk te maken.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.