Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe tool maakt evalueren van ggz-behandeling makkelijker

Door regelmatig het verloop van de behandeling en het herstel te bespreken hebben patiënten, naasten en de behandelaar meer zicht op de voortgang en effectiviteit van de behandeling. Zo kan eerder worden bijgestuurd als dat nodig is.

Praktijkonderzoek en wetenschappelijke literatuur laten zien dat evalueren in de behandeling bijdraagt aan goede zorg. Om dit proces en professionals te ondersteunen heeft Akwa GGZ samen met patiënten en professionals de Online Evaluatieondersteuning ontwikkeld.

Online Evaluatieondersteuning

De Online Evaluatieondersteuning is ontwikkeld voor professionals en patiënten om behandeldoelen vast te stellen. En kan met de tool ook de evaluatie van de doelen beter worden vormgegeven.

Evalueren is onderdeel van het zorgproces en bestaat uit drie stappen; behandeldoelen bepalen, afspraken maken over evalueren en evaluatiegesprekken voeren. Om te evalueren vertalen patiënt en behandelaar aan het begin van de behandeling de hulpvraag naar concrete doelen. Vervolgens worden afspraken gemaakt over wat er wordt geëvalueerd, hoe vaak, hoe naasten worden betrokken en of vragenlijsten worden gebruikt. Tijdens evaluatiegesprekken bespreekt de behandelaar met de patiënt samen hoe het gaat met de behandeling tot nu toe, in hoeverre de doelen al zijn behaald en wat het vervolg is.

“Aan het begin van de behandeling evalueer ik het liefst elke maand. Juist in de eerste drie maanden gebeurt er veel met een patiënt en zijn de uitkomsten van een vragenlijst relevant om de behandeling samen tijdig bij te sturen”, zegt Hanneke Niels-Kessels, klinisch psycholoog bij GGZ Oost Brabant.

Kleine stapjes vooruit

Behandelaar en patiënt vullen samen de Evaluatieondersteuning in. Daarna volgt een overzicht met het evaluatieplan en tips voor het evaluatiegesprek. Ook geeft de Evaluatieondersteuning advies over passende vragenlijsten. Vragenlijsten helpen bij inzicht krijgen in wat wel en wat nog niet beter gaat. Deze informatie maakt snel duidelijk waar het evaluatiegesprek over kan gaan. Het overzicht dat uit de Evaluatieondersteuning volgt, is te downloaden, aan te passen tijdens de behandeling en op te slaan in het epd.

Dwayne Meijnckens van MIND denkt dat het rapport dat de Evaluatieondersteuning geeft makkelijk gebruikt kan worden tijdens een evaluatiegesprek. “Voor een patiënt voelen behandeldoelen soms groot en ver weg, dan raken die doelen weleens uit het zicht. Evalueren kan helpen om de stapjes vooruit, hoe klein ook, in beeld te brengen. Dat helpt in te zien dat het harde werk loont. De online Evaluatieondersteuning is een mooi hulpmiddel om grote doelen op te delen in behapbare en haalbare stappen.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.