Binnen Tilburg University wordt frequent onderzoek verricht met en voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit gebeurt vooral binnen de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking. De academische werkplaats wil de zorg en ondersteuning voor en levenskwaliteit van mensen met een verstandelijke beperking verbeteren en hun plek in de samenleving versterken.
Cliëntparticipatie professionaliseren
Om ervaringsdeskundigen structureler tijdens onderzoek te betrekken, heeft de AWVB een training ontwikkeld. Deze is in eerste instantie ontwikkeld voor de eigen adviesraad van ervaringsdeskundigen, die onderzoekers adviseert over onderzoeksvoorstellen voordat deze naar de ethische toetsingscommissie van Tilburg University gaan. De leden van de raad volgden de training al. “De training was heel duidelijk en gestructureerd, en daardoor goed te volgen. Alle onderdelen van onderzoek doen kwamen in stapjes voorbij”, vertelt Malu Bekers, ervaringsdeskundige en lid van de adviesraad.
De training ‘Ervaringsdeskundigheid in onderzoek’ bestaat uit zes leerbijeenkomsten. De training is nu kosteloos beschikbaar voor alle ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking die de opleiding tot ervaringsdeskundige hebben afgerond. In de training leren de deelnemers over de verschillende onderzoeksfasen en gaan zij hier zelf mee aan de slag. Ook oefenen de ervaringsdeskundigen met het stellen van (open) interviewvragen en verrichten zij een klein eigen onderzoek. “De training is een ultieme ‘good practice’ om cliëntparticipatie te professionaliseren en cliënten in de gelegenheid te stellen mee te denken en te adviseren over zorgonderzoek dat ook over hen gaat”, reageert hoogleraar Petri Embregts van de AWVB.