Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe training betrekt ervaringsdeskundigen met verstandelijke beperking bij onderzoek

De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) van Tilburg University wil ervaringsdeskundigen laten meedenken en meewerken in onderzoeken die over hen gaan. Daarom heeft de werkplaats een nieuwe training ontwikkeld waarin ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking kennismaken met wetenschappelijk onderzoek.
Inclusie
Illustratie: nanzeeba / stock.adobe.com

Binnen Tilburg University wordt frequent onderzoek verricht met en voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit gebeurt vooral binnen de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking. De academische werkplaats wil de zorg en ondersteuning voor en levenskwaliteit van mensen met een verstandelijke beperking verbeteren en hun plek in de samenleving versterken.

Cliëntparticipatie professionaliseren

Om ervaringsdeskundigen structureler tijdens onderzoek te betrekken, heeft de AWVB een training ontwikkeld. Deze is in eerste instantie ontwikkeld voor de eigen adviesraad van ervaringsdeskundigen, die onderzoekers adviseert over onderzoeksvoorstellen voordat deze naar de ethische toetsingscommissie van Tilburg University gaan. De leden van de raad volgden de training al. “De training was heel duidelijk en gestructureerd, en daardoor goed te volgen. Alle onderdelen van onderzoek doen kwamen in stapjes voorbij”, vertelt Malu Bekers, ervaringsdeskundige en lid van de adviesraad.

De training ‘Ervaringsdeskundigheid in onderzoek’ bestaat uit zes leerbijeenkomsten. De training is nu kosteloos beschikbaar voor alle ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking die de opleiding tot ervaringsdeskundige hebben afgerond. In de training leren de deelnemers over de verschillende onderzoeksfasen en gaan zij hier zelf mee aan de slag. Ook oefenen de ervaringsdeskundigen met het stellen van (open) interviewvragen en verrichten zij een klein eigen onderzoek. “De training is een ultieme ‘good practice’ om cliëntparticipatie te professionaliseren en cliënten in de gelegenheid te stellen mee te denken en te adviseren over zorgonderzoek dat  ook over hen gaat”, reageert hoogleraar Petri Embregts van de AWVB.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.